Totul e până la… mușcatură! – Paul Rus

10 May, 2013 |

DSC_4821

Se apropie scurta vacanță de 1 Mai muncitoresc legată cu sărbătorile de Paște și incep frenetic să cântăresc opțiunile pe care le am pentru o partida de pescuit, prima după atâtea luni de letargie… în apropiere ar fi: Someșu Rece, Someșu Cald ca si râuri, apoi lacurile: Gilău, Somesu Cald, Tarnița, Beliș – care să fie?

Totul se simplifică când aflu că am o misiune: infiltrarea in teritoriul inamic, eliberarea ostaticului și aducerea acestuia în siguranță la bază, în realitate deplasarea mea la Bistrita pentru a o aduce pe mătușa acasă cu ocazia sărbatorile Pascale – s-au aliniat planetele, totul era clar, plecarea cu două zile înainte la Colibița pentru o partidă de pescuit la muscă.

Îi sun pe frații Stănescu pentru a pune țara la cale, dar au alte planuri bine puse la punct: cu ocazia sărbăutorilor se reunesc la HeadQuarter-ul din Dej si vor sa prospecteze o vale din apropriere. Claudiu a părut interesat, dar nu a reușit să ajungă, până la urmă am rămas doar me, myself & I. E scris în stele… merg singur, nu ar fi prima dată, iar dorul de munte și pescuit este de nestăvilit, adică: priceless.

Zis și făcut, plecarea la ora 0700am din Cluj-Napoca, după un drum presărat cu câteva opriri și ceva muncă, ies din Bistrița pe la ora 0200pm, atmosferă sufocantă 300 C,  dar în zare văd munții invăluiti în nori din care se cernea apa ca o perdea imensă… asta era salvarea mea. Încep să urc spre munte și ploaia rece și revigorantă mă întâmpină în semn de bun venit. Ajungând la baraj lacul mi se așterne sub privire cu ceața care se ridica de pe păduri – simt că am ajuns acasă.

DSC_4739_922ok

La pensiunea Ariniș îl caut pe domnul Tinu Hangan care mă aștepta, bunul prieten Romi l-a anunțat în prealabil de sosirea mea. Mă conduce de îndată pe platoul unde urmează să campez, atitudinea lui Tinu se poate rezuma cel mai simplu astfel: mi casa su casa! În ciuda ploii care incă persistă, nu mai stau pe gânduri: bag barca la apă, instalez cortul și îmi pregătesc ustensilele si echipamentul de pescuit.

DSC_4748_4web

DSC_4750_4web

Ținta erau locurile unde, în urmă cu doi ani, am zărit clenii bătrâni care urmăreau și atacau soarecu’ lui Romi. Ajung pe primele locuri și încerc să mă dezmorțesc cu câteva lanseuri după o lungă perioadă de așteptare și de vizionare documentare cu pescuit la muscă. Leg un gândac negru cu burta verde (facut de Romi) și insistența mea dă roade într-un golf, simt atacul pe recuperare a unui clean – mi se face pielea de găină , apoi la vreo 20 m se mai bagă un alt clean. Acestea fiind spuse, încep să vâslesc spre debarcader căci noaptea începea să se aștearnă peste păduri și lac.

DSC_4760

DSC_4763

Seara ies pe terasa pensiunii pentru a savura o minunată tocăniță de vițel cu mămăliguță pe care o asezonez cu un pahar de vin, un somnifer prescris de către mama natură. Vântul a bătut toată noaptea, un vânt cald, iar dormitul în cort se transformă într-o desfătare.

DSC_4799_web

La ora 0530 am dau fuga pe malul lacului și mă uit lung la valurile mari care dansează, pregătesc micul dejun, barca mai putea aștepta. Nu apuc să servesc prea multe și lacul își dezvăluie oglinda magică în care se reflectau soarele, munții și brazii – las totul și intru pe apă. A fost doar o fată Morgana, după câteva lungimi de vâslă vântul și lacul își continuă dansul, copiii lor, valurile, dându-mi de furcă. Ajung pe malul opus unde pescuiesc, dar fără vreun rezultat notabil. Pe coada unui golf reușesc să păcălesc un clean frumos, pe urmă vântul își face simțită prezența – ripostez, ancorez de un copac căzut în apă și ajung în lumea viselor timp de 30 minute, mă trezesc cu vina în suflet și pornesc mai departe. La ieșirea din golf, pe limba care ieșea din munte, lansez gândacul care stătea sub pelicula apei, il trag usor și pe când mă pregăteam să încarc lanseta, acea oprire declanșează atacul: simt ca și cum s-ar fi agățat de un buștean, după care musca se desprinde și simt un gust amar. Gustul nu persistă deoarece, imediat zăresc două umbre care patrulează la suprafața apei – mă precipit și fac două lansări de toata jena, niste stropeli de am avut impresia ca o să se revarse apa peste baraj. Repoziționez barca și încerc să mă decid după care pește să dau, cel mai aproape de mine are câstig de cauză – lansez cu grijă musca în apropierea peștelui, apoi recuperez cu opriri, peștele o urmărește și o absoarbe și schimbă cursul. În același moment se transmite în lansetă toată operațiunea și înțep ferm, peștele iși etalează forța și măiestria, se scufundă în adâncuri, după căteva minute de luptă reușesc să văd adversarul: era Babanu’!

DSC_4810

DSC_4812

Mă întind în barcă și încă tremurând îmi vine să aprind o țigară să savurez momentul, dar îmi amintesc că le-am lasat de vreo 7 ani, zâmbesc cu gura până la urechi și îmi zic în sinea mea: De aia am venit la Colibita!”

După vreo 20 de minute îmi continui aventura spre baraj, mai reusesc să înțep încă 3 cleni zglobii, dar eu eram deja vrăjit de momentul anterior care se poate sintetiza printr-o vorbă a unui clasic în viață: “Totul e până la… mușcătură!”

Îmi iau rămas bun de la Colibița conducând incet până la coada lacului – un omagiu adus lacului care a fost asa de generos cu mine, oferindu-mi atâtea bucurii. Cresc simțitor volumul pe notele piesei Flying in a blue dream născocite cu atâta măiestrie de către taica Joe Satriani și simt că nu mai am răbdare până pe 20 mai când va rupe Sala Palatului din București – mașina știe exact despre ce e vorba și se întinde repede la drum.

DSC_4839_4web

Pe drumul ce coboară de la baraj, între două curbe(pentru a face ședința foto mai palpitantă), un alt personaj ieșit din pădure îmi urează drum bun în felul său – Ză ColiGodzilla!

Flyfishing, Locuri

About the author

Singur cum umblam atunci pe Somes, auzeam ce vorbesc aia de pe partea cealalta. Si la un moment dat aud pe unu zicand: “Uite ma pe ala, ca da la pastrav!” M-am gandit “Uite ma ce face bautura din om” si abia pe urma mi-a cazut fisa. Am dat vegetatia la o parte sa pot vedea in josul apei si acolo era Romi bagat in mijlocul Somesului.

11 Responses to “Totul e până la… mușcatură! – Paul Rus”

 1. Silu says:

  Nu pot trai nici cu site-ul asta, nici fara… De cand visez la asa clean! si il meriiiiitttttttttttttttttttttt! 🙂

 2. romulus says:

  frumos prietene, frumos

 3. Remus says:

  trebuie sa recunosc ca a facut treba buna Paul. Si cu pescuitul si cu articolul

 4. Codrut says:

  Ma, mi-e dor de Colibita. De voi, de Tinu, de terasa de la Arinis.
  Frumos, bestiale pozele.
  @Paul: Vezi ca da si Vai iar o tura pe aici, pe 25 iunie.

  • Paul Rus says:

   Am avut dreptate, Joe Satriani a dat un spectacol pe cinste – ne-a bagat in visul albastru pe toti! Le-a alternat piesele, una veche – una noua de pe ultimul album care este demential! Colac peste pupaza am prins si pana cu care a cantat piesa Rubina… a fost maxim de la un asa concert. Ma stradui sa ajung si la Vai pe 25 iunie (turneu cu o trupa de romani – bravos), daca nu reusesc atunci ramane pe 28 august Roger Waters 🙂

   PS: Megadeth au fost de exceptie la Arenele Romane – nu ii pot rata – sunt trupa mea de suflet.

 5. Petru says:

  Adevarat graiesti Paul … totul se rezuma la “Drumul pana la muscatura!” 🙂 Ca “durmul” te-a dus pe un lac, pe rau sau un mic parau de munte, nu are importanta. Important este sa savurezi momentul asa cum l-ai facut.

 6. Madalin says:

  O poveste excelenta……..

 7. Remus says:

  Legat de pensiunea Arinis si ospitalitatea domnului Tinu Hangan vreau sa zic ca sunt foarte incantat de restauratul pensiunii si de terasa cu priveliste deosebita. E cel mai bun loc, dupa o zi de pescuit, sa manci bine, sa bei bere la halba si sa faci “procesul etapei”.

 8. Paul says:

  Va salut cu respect – ma bucur nespus ca v-a placut “iesirea” si ce pot sa imi doresc mai mult decat sa facem cat mai multe iesiri pe apa impreuna – chipintaci.

 9. D_ali says:

  Superb, baieti!
  …iar pe’n ca azi ne viziteaza Mega-mortu’ :)…sa o ciocanim corespunzator: http://www.youtube.com/watch?v=K-HzFACAedk

  …noah, alaltaieri (cu dedicatie speciala pentru Lenti): http://www.youtube.com/watch?v=hAY3WeZovGk

  Respecte!

Leave a Reply