TODD FAIRCLOTH – Un texan al bass-ului

10 May, 2012 |

Un alt nume important în rândul pescarilor profesionişti din America îşi face prezenţa în mass-media din România. Este vorba despre texanul Todd Faircloth, care, de mulţi ani, are un cuvânt greu de spus în circuitul turneelor profesioniste, normal, cele rezervate bass-ului.

În continuare aveţi un interviu în exclusivitate pentru România cu acest pescar experimentat, care are de fiecare dată multe lucruri interesante de spus.

Todd,  pentru fiecare pescar există un început. Cum a fost al tău?

”Nu-mi aduc aminte cu exactitate când am început cu adevărat să pescuiesc, dar cred că aveam 5-6 ani. Mergeam cu tatăl meu des la pescuit şi pescuiam în general pe lacuri mici, acolo unde am prins şi primul meu bass. Când am mai crescut, am început să mă interesez mai mult de pescuitul la bass. Chiar am intrat într-un club de bass local pe când aveam 12 ani. De atunci pot spune că am început să progresez şi să particip la diverse concursuri”.

Ce te-a făcut să intrii în zona profesionistă?

”Când am început să particip la concursuri pentru juniori mi s-a deschis pofta de a face în viitor ceva mai serios. Adică, să particip la concursuri profesioniste, să-mi fac o meserie din pescuit. Iniţial, doar am visat la aşa ceva. Era un vis care mă ţinea în viaţă, dar nu-mi făceam mari iluzii, pentru că ştiam că la nivelul profesionist era greu de ajuns. Uşor, uşor, am trecut de calificări, am intrat la open şi acela a fost punctul de referinţă pentru cariera mea. Atunci mi-am dat seama că se poate mai mult şi că pot sări de faza în care lucram cu tatăl meu în construcţii şi mergeam la concursuri doar ocazional. Eram tânăr, necesătorit, nu aveam obligaţii aşa că am avut toată libertatea de a mă concentra pe pescuit”.

Cum e pentru un pescar tânăr primul pas în zona profesionistă?

”Primul meu an în turneu a fost unul de succes. M-am calificat din prima, au început să vină sponsorii şi iată că au trecut mai bine de 12 ani de când sunt în circuit”.

Foto: Bass Communications/Gary Tramontina

America este plină de nenumărate specii de peşti. De ce ai ales tocmai bass-ul ca peşte etalon?

”În America bass-ul este peştele numărul 1 în ce priveşte concursurile. Este şi peştele meu favorit şi cel care dă cele mai multe senzaţii când eşti în concurs”.

Am discutat şi cu Kevin VanDam despre perioada lui de început, fără vreun sprijin material de la sponsori. Cum a fost în cazul tău?

”Greu. Am început să particip în zona profesionistă cu banii pe care i-am câştigat din concursurile locale ori din cei strânşi de mine pe când lucram cu tatăl meu în construcţii. M-a costat o grămadă de bani toată această distracţie. Dacă nu câştigi repede şi nu progresezi într-un timp scurt e greu să faci faţă pe banii tăi”.

Foto: espnoutdoormedia.com

Pe ce criterii aleg sponsorii diverşi pescari?

”Depinde de numele sponsorului, depinde de mulţi factori. Ei îşi caută posibilele ţinte încă de la perioada de tineret. De exemplu, încă de pe atunci am şi eu primul meu sponsor, care, de altfel, este şi acum alături de mine, Skeeter. Este o firmă de bărci excelentă. Pe de altă parte, poţi intra în legătură cu diverşi sponsori şi pe cont propriu sau prin prieteni. De exemplu, pe Gary Yamamoto l-am cunoscut personal, am fost de multe ori cu el la pescuit şi am rămas buni prieteni aşa că n-a fost greu să-l conving să fie unul dintre sponsorii mei. Industria de pescuit din America este extrem de bine dezvoltată şi dacă eşti activ şi vrei să faci cu adevărat ceva în domeniu este imposibil să nu reuşeşti. Participând la multe seminarii, la tot felul de activităţi legate de prezentarea unor modele de bări, de exemplu, am cunoscut multă lume şi o bună parte dintre ei m-au căutat mai apoi”.

Todd, trăgând o linie la aceşti ani ai tăi în circuitul profesionist, ce consideri că merită scos în evidenţă?

”Acum îmi dau seama ce înseamnă să fii pescar profesionist. Îmi aduc aminte cum era când eram „green”, aşa cum se spune la noi când eşti tânăr. N-aveam experienţă, nu pescuisem decât în lacurile din statul Texas şi nu ştiam ce se întâmplă în afara graniţelor Texas. Când am intrat în circuitul B.A.S.S. am observat că trebuie să ştii mult mai multe decât ştiam eu şi cu timpul, am căpătat experienţă. Am învăţat să i-au decizii mult mai repede, am început să cunosc mai bine când trebuie să plec de pe un loc pe altul sau când să insist mai mult pe un loc anume, cum trebuie să abordez diverse structuri şi ce năluci să folosesc pe diverse lacuri”.

Foto: Bass Communications/Gary Tramontina

Care este pentru tine esenţa succesului în timpul unei partide de pescuit?

”E foarte important să te concentrezi în cele trei zile de antrenament înainte de concurs. În afară exerciţiul pescuitului pe acel lac pentru mine este foarte important să fac cât mai multe teste şi să elimin variantele care nu sunt valabile pe acel lac. Pescuiesc de cum răsare soarele şi până la apus şi trei zile sunt concentrat la maxim. Apoi, în zilele de concurs merg direct la fix, ştiu exact de ce năluci am nevoie, care sunt locurile care-mi convin şi încerc să i-au cele mai rapide decizii, pentru a avea cât mai mulţi peşti în barcă. Dacă nu pierzi timpul în antrenamente eşti clar mult mai eficient în concurs”.

Lacurile din America, şi mă refer la cele rezervate concursurilor, sunt mari. Chiar foarte mari. Cum te descurci pe o arie aşa de mare?

”E greu, dar este important să-ţi alegi o zonă. E imposibil să cunoşti tot lacul, dar o zonă pe care o descoperi în antrenamente este bine să o abordezi cât mai mult. Nu e bine să-ţi pierzi o zi plimbându-te de colo-colo. E bine să ai zonă bine delimitată cu câteva locuri cât mai apropiate, să poţi face deplasarea cât mai repede dacă este cazul. Fiecare lac are particularităţiile lui şi pe fiecare trebuie să-l abordezi altfel. Mă folosesc de toate informaţiile pe care le pot avea, inclusiv de filmări, poze şi din relatăriile prietenilor mei”.

Ai o montură preferată în care ai încredere deplină?

”Îmi place montura Carolina şi îmi place să dau cu plastice mari ca să prind peşti mari”.

Care este lacul tău preferat?

”Sam Rayburn din Texas. Este lacul unde am învăţat să pescuiesc şi pe care-l cunosc ca pe buzunarele mele”

Todd, care este echipamentul tău favorit, cel cu care te descurci cel mai bine în concursuri?

”Pentru mine, lansetele Castaway sunt cele mai bune. Folosesc două-trei firme de mulinete printre care şi Shimano, plastice Gary Yamamoto şi hardbaits Sebile”.

Hobby-ul preferat?

”Îmi place să merg la vânătoare, dar şi să-mi petrec timpul cu familia mea şi să fiu alături de prietenii mei”.

Am auzit că eşti mare amator de muzică country.

”Da, iar muzicianul meu preferat este George Streit”.

Ce-ţi doreşti în fiecare an ca pescar?

”Normal, să câştig şi să mă calific mereu în Bassmaster Classic”.

Todd Faircloth

 • Născut pe 25 iulie 1975
 • Oraş de reşedinţă: Jasper (Texas)
 • Familie: căsătorit cu Angie, doi copii (Hudson şi Harrison)
 • Participări la turnee: de 153 de ori
 • Câştiguri din întreaga activitate: 1.305.162 dolari
Interviuri, Spinning

About the author

Adept al rockului, realizator de emisiuni radio si nu in ultimul rand, pescar.

3 Responses to “TODD FAIRCLOTH – Un texan al bass-ului”

 1. gabie says:

  frumos.
  si sunt bune si intrebarile.

 2. romulus says:

  frumoase randuri, este o onoare pt noi sa avem un interviu cu Todd pe site la noi.

 3. Lenti says:

  ma bucur ca ti-a placut

Leave a Reply