Terestrele

29 May, 2012 |

Insecte despre care s-a vorbit mult si care fac modelul unor muste artificiale foarte prinzatoare.

Cand pescuiesc cu muste imitatie de terestre fac legatura cu copilaria. Cine oare dintre pescarii de orice fel nu au adunat muste cu mana, nu au umblat prin iarba dupa gandaci, cosasi, au scos din gauri greieri, sau au scuturat copacii sa cada carabusi ascunsi acolo pe timp de zi? Sau cati nu au incercat  sa prinda o viespe cu o bota. Apoi cu cutia plina de insecte sa fuga la pescuit dand drumul imaginatiei pana sa ajunga la apa. Aceste insecte nu au legatura cu apa in ciclul lor de viata, dar odata ajunse accidental in apa sunt o sursa importanata de hrana pentru pesti.

Gândac – Beetle – Käfer – Bogár

Insecte din ordinul coleoptere, atat de raspandit in mediu , circa 350.000 de specii, fac mai mult sau mai putin deliciul pestilor.. Active de la inceputul primaverii pana toamna tarziu, traind in iarba sau pe frunzele copacilor, dupa ploi puternice ajung cu suvoaiele  in rauri plutind in filmul de la suprafata apei de unde sunt culese de pesti.

– carlig  nr .10-12
– ata neagra de montaj 8/0
– corpul  din pana de barbule de paun natural-verzui
–  aripile si capul din foam negru
–  hackle din pana neagra de cocos

 

Viespe – Wasp – Wespe – Darázs

Dintre modelele de viespe cu care am pescuit si am prins mai mult este modelul prezentat mai jos. Acest model, cu o aruncare atenta, sta cu fundul in apa iar pelicula apei sustine aripile si partea superioara a corpului. Se poate pescui si uda.

– Carlig nr 10 Gamakatsu F22
– ata de montaj neagra 8/0
– corpul -ata de corp galbena cerclat cu fir negru 6/0
-aripile pana de cocos maro, model aripa de insecta
– abdomenul si capul -foam negru
– piciorusele- pana de cocos maro cu barbule scurte

Flytying

About the author

M-am născut lângă un tată blinkerist, am crescut pe malul Someșului, și m-am maturizat cu pescuitul la muscă, activitate care mi-a adus o mulțime de prieteni de suflet .

11 Responses to “Terestrele”

 1. gabie says:

  nu as putea sa fac vreodata asa ceva.
  poate de aia nu ma voi apuca de musca prea curind

 2. Petru says:

  Te inseli … pare complicat cand nu ai legat inca un ghem de ata pe un carlig. Dar daca ai incercat si ai inteles ca incepi de la coada la cap, …. deja nu mai este atat de greu. Sunt muste simple (putin mai avansate aripile pe viespea lui Romi … nu tehnic ci din punctul de vedere al rabdarii). Dar ca sa pescuiesti nu trebuie in mod obligatoriu sa legi si muste. Poti cumpara muste asa cum acum cumperi, table, plastice, voblere … etc. 🙂

 3. Petru says:

  Apropo … de legat. Cam asa rezonau multi din cei ce azi leaga muste chiar si pentru prieteni. 😉 Dar au avut curiozitatea sa inceapa. Iti trebuie o forfecuta buna, lac incolor de unghii, o mandrina simpla (merg si cele improvizate la inceput) … sau ti carligul pur si simplu in mana … si iesi prin parcuri si prin curtile celor ce au gaini. Gasesti in mod sigur materiale suficiente sa incepi. 🙂

  • Codrut iFish says:

   Petru, e o reactie normala. Lasand la o parte asta, nu cred ca exista activitate care sa suplineasca mai bine pescuitul in sine in lunile cu gheatza. De aditivii licorosi care asezoneaza toata actiunea nu mai pomenesc.

   • Petru says:

    Absolut de acord cu tine. Dar adaug ca: – satisfactia unei muscaturi la o musca facuta de tine este cel putin dubla. 🙂 Sa nu mai vorbim de “proiectele de muste” ce nu mai contenesc sa apara in mintea celui care leaga. Ai tot timpul cu ce sa-ti ocupi creerul in bombardamentul asta informational. Un gen de refugiu in care gandurile creative te apara de fi uzat/consumat intelectual de asaltul de informatii fara sens. 🙂 Cei ca noi, deja infectati, stim exact despre cei vorba. Este mai greu cu felul de ne comunica mesajul. Nu totdeauna simplu.

    • Codrut iFish says:

     Subscriu. Bineinteles, oricine, face o naluca si prinde cu ea, ca e musca, vobler sau lingura, capata un “extra kick” in urma exercitiului in sine. Dupa cate stiu, Ghenadie a prins stiucile sarbesti exclusiv la slider-ele de productie proprie.

     • avatar
      Ghenadie says:

      yep, toate au venit la productie proprie… dar am si insistat cu ele, fiind convins ca daca sunt acolo cumetrele, vor ataca

 4. Ghenadie says:

  Superbe, Romi … vis a vis de satisfactie, e valabila treaba la orice naluca facuta de tine, in casa, plus ca intervine si faza cu increderea in naluca si insisti, lucru care iti aduce si pestele intrun final !

 5. romulus says:

  multumesc

 6. pop daniel says:

  superbe,foarte naturale-realizate,merita nota 10 chiar neincercate.

Leave a Reply