Temperatura apei și pescuitul la muscă

27 Feb, 2012 |

Pescuitul la muscă ridică multe semne de întrebare. Unul dintre ele  la care, din păcate, am dat importanță destul de târziu, este temperatura apei. Un factor important, cu influență majora asupra comportamentului peștilor.

În echipamentul nostru, necesar unei partide de pescuit la muscă, ar fi bine să lăsam loc și pentru un termometru de apă care poate decide în mod pozitiv o partidă reușită la muscă.
Eu personal, abordarea apei și efortul depus pentru a prinde un păstrăv sau lipan îmi este ghidat de parametrii următori:

sub 10oC – păstrăvul stă la adâncime, fiind greoi în mișcări – este bine de încercat nimfe care ajung la adâncimea dorită, sau un streamer tras cât mai aproape de fund.
– între 10-13 oC – incep pescuitul prin a încerca niște muște ude, muște scufundate și nu în ultimul rând un streamer.
– între 14-18 oC – muscă uscată sau streamer recuperat mai vioi. Se știe că păstrăvul, specie care se simte în largul său la o temperatură a apei între 14-16 oC, devine cel mai activ, atacă cu putere și atacă muște la suprafață în aceasta plajă termică. Este și temperatura la care activitatea insectelor este cea mai bogată, apele se trezesc la viață, primăvara.
peste 19-20oC  – păstrăvii devin moleșiți, apele peste aceste valori îi fac să se retragă spre adânc sau spre locuri cu temperatură mai scăzută. Este momentul pentru a încerca muște care ajung în acele locuri, nimfe grele, muște ude lestate și streamere.

Sigur că lipanul și păstrăvul curcubeu suportă mai bine temperaturi peste valori de 20-22 oC, lucru pe care cred ca l-ați observat și voi. Dar de-a lungul timpului am întalnit și excepții care îți dau peste cap teoriile.
Un exemplu concludent a fost acela când, la început de decembrie, am făcut o excursie în Groșii Țibleșului (jud. Maramureș), pe valea Bradului, sub vârful Arcer. Nu ninsese încă, afară erau în jur de 5-6 grade și apa avea o temperatura de 2,5 grade. Mi-am întins plasa de insecte pe o tufă să văd dacă zboară ceva pe lângă apă la acea temperatură a mediului ambiant. Nu a trecut mult timp și în plasă s-a prins o insectă, o tricopteră, cam de 1 cm. lungime, de culoare maro închis. Am mers în cabană și am facut o imitație tip Goddard Sedge, de dimensiune și culoare aproximativă . Am ieșit să o încerc pe apă, câțiva metri în spatele cabanei. Am pus-o pe apă și la prima prezentare s-a ridicat un lipan și a cules-o.

A fost un lipan care s-a ridicat la uscată, prins la o temperatura a apei de 2,5 grade când se spune că la 3 grade lipanul își încheie activitatea de hrănire iar păstrăvul la 2 grade…
Cu toate că acest fapt m-a surprins, eu cand abordez o apă țin cont de regulile de mai sus, dar urmăresc și activitatea insectelor care este un alt factor determinant în reușita partidei.

Un lucru este sigur, Natura face regulile, nu noi. Când suntem pe apă trebuie să învăță, să “citim” aceste reguli cu atenție. Iar pescuitul la muscă te apropie cel mai mult de aceste secrete ale naturii.
Din pacate, nu am poze din acea lună, de aceea articolul este ilustrat cu câteva poze din luna august din exact același locuri.

Flyfishing

About the author

M-am născut lângă un tată blinkerist, am crescut pe malul Someșului, și m-am maturizat cu pescuitul la muscă, activitate care mi-a adus o mulțime de prieteni de suflet .

2 Responses to “Temperatura apei și pescuitul la muscă”

  1. gabie says:

    Am si eu povesti cu pastravi care mi-au bulversat total cunostintele si tiparele marcate de prin carti si in articole de specialitate.

  2. romulus says:

    Natura ne da niste reguli, noi trebuie sa ne aplecam urechea, iar daca apar exceptii, e felul ei de a ne testa inteligenta.

Leave a Reply