Slider-ul. Ce si cum.

08 Feb, 2012 |

Pentru ca Ghenadie a inceput un tutorial despre realizarea sliderelor, am sa incerc in citeva cuvinte sa explic cum procedez eu la animarea acestui tip de naluca, o naluca relativ noua. Promitem ca dupa ce scapam de “AISEIGI”  vom reveni cu exemplificari practice (pe girla).

Mentionez ca acest text se adreseaza celor care doresc sa faca primii pasi in pescuitul cu acest tip de naluca. Cei experimentati, natural, stiu despre ce este vorba.
Denumirea adevarata a acestor naluci este glider, dar pentru ca la noi cele mai cunoscute sunt Salmo Slider, denumirea de slider a inlocuit denumirea originala (precum xerox pentru copiator sau adidas pentru pantofii sport ). Acestea le stiu de la Giani Tatu, el si cu  Dan Iercosan fiind primii care mi-au aratat citeva din tehnicile si secretele acestui  nou stil de a prinde stiuca” .

  Este o naluca cu o castabilitate si o balistica excelenta. Asta te ajuta foarte mult cind vrei sa explorezi ochiuri de apa neinvadate de vegetatie, ceva mai indepartate si pe care nu le-ai putea ajunge sau nimeri, cu alte naluci.  “Sta” bine in vint si din cauza ca perioada de decelerare, pe cadere, e mai constanta si mai putin abrupta decit la alte tipuri de naluci, ai mult mai putine peruci pe tamburul multiplicatorului. Asta daca esti fan al castingului. Eu sunt fan declarat al modelelor plutitoare din doua motive: pot vedea si corecta actiunea sliderului in apa si, cel mai important, atacul este mult mai spectaculos cind se petrece la vedere.

 Fiind o naluca fara barbeta (stim ca barbeta imprima miscarea in zigzag), este mult mai important decit la alt tip de creaturi modul cum actionam din virful lansetei, pentru ca altfel s-ar plimba prin apa precum Gigi printre oi. Pentru ca dizloca multa apa si are o rezistenta la inaintare mare , la asta adaugind si inertia mult mai mare decit la alt tip de naluci , eu prefer o lanseta cu virf nervos si puternic. Imprim o miscare foarte scurta si foarte rapida. Prefer acest tip de miscare deoarece, cu cit miscarea din incheietura e mai rapida, si mai scurta, cu atit miscarea de revenire, adica exact acea parte a miscarii care seamana cel mai bine cu un pestisor ranit, e mai larga si bataia pe flancuri e mai puternica. In acelasi timp, este cel mai obositor mod de a juca o naluca pentru muschii antebratului si pentru incheietura miinii. Dupa prima zi de antrenament la Pikemaster, in 2010, simteam ca-l “pot pune” pe Oncescu, asa de umflata si dureroasa imi simteam mina dreapta.

Nu pot incheia aceasta mica dizertatie fara sa amintesc preferatele mele :

1. Salmo Slider 7 cm firetiger.
2.  Baby Buster silver.
3. Zalt Z 14 cm  red tiger.

M-as bucura sa stiu ca cineva s-a folosit de micile mele sfaturi .

Spinning

About the author

Primul contact cu pescuitul l-am avut pe la 11 ani, pe dig, la mare. Sunt multi ani de atunci iar eu sunt inca in perioada de acumulari. Acumulez cunostiinte , prieteni, caracter...

11 Responses to “Slider-ul. Ce si cum.”

 1. Ghenadie says:

  eu in mod cert am folosit sfaturile tale, avand in vedere ca aveam 3 bucati in trusa si stateau neutilizate din simplul motiv ca dupa prima incercare, am observat ca nu au nici o “bataie” pentru ca, normal, nestiind cum sa le animez le recuperam rectiliniu.

 2. Bogdan C. says:

  Frumos ghid

  Eu am avut rezultate excelente si pe Slider SNO – in anumite momente merge mult mai bine decat RT(care-i preferatul meu) GT, HP sau naturalele …

 3. gabie says:

  am mai prins bine si cu un jaxon. un caras sau biban , nu mai tin bine minte.

 4. Ghenadie says:

  ciudat slider , din ultima poza… ce firma e, gabie?

 5. gabie says:

  nu stiu

 6. Codrut iFish says:

  Este fix un Salmo RT. Chiar daca mai cocosat. Cel folosit de ei la photo shooting.

 7. Bogdan C. says:

  stie ceva Ghenadie … cand avea Energo magazin prin Baicului pe undeva inca se mai gaseau voblere Salmo din balsa si pictate manual … eu inca mai am un Hornet cioplit manual din balsa cumparat de la nenea ala putin isteric si fara dinti de la Energo 🙂

  Sliderele de prin 2005(atunci a fost prima data cand am luat contact cu ele), modelele care nu erau facute cu folie foto-realista(scuzati termenul, altul n-am gasit), erau „pictate” cu aerograful … si parca putin mai cocosate, din ce imi aduc aminte … in 2007 s-au schimbat un pic Sliderele – parca nu sunt chiar asa de cocosate si sunt putin mai subtiri(ma refer la modelele de 10 si 12cm) … personal imi plac astea mai noi … uite cum aratau culorile vechi, „airbrushuite” manual

  http://www.sovereignsuperbaits.co.uk/Lures/Jerkbaits/Slider/slider.html

 8. Ovidiu Balan says:

  Salut!
  Pe langa cele enumerate mai sunt polonezii de la dorado cu modelul drunk 7 cm . Am avut rezultate cu red head si replica rr de la salmo.

 9. gabie says:

  este foarte bine sa spuna fiecare cu ce a avut cele mai bune rezultate.
  avem toti de cistigat.

Leave a Reply