SKEET REESE – Full time pe apă

15 Jan, 2012 |

Foto: Seigo Saito


În ultimii ani, pescuitul la bass s-a dezvoltat încontinuu şi pentru a face faţă turneelor, pescarii americani sunt nevoiţi să evolueze din toate punctele de vedere. Unul dintre cei care au reuşit să ţină pasul cu tot ce e nou în domeniu, care s-a adaptat rapid la tot ce înseamnă tehnică de ultimă oră, logistică şi profesionalism este Skeet Reese, pescar american de clasă pe care l-am provocat recent la o discuţie.

Skeet, când ţi-a trecut prin minte să devii pescar profesionist şi ce te-a determinat să faci acest pas?

“Încă de la vârsta de 12 ani am ştiut că vreau să devin pescar profesionist. Am citit un articol despre Rick Clunn, pe care personal îl consider a fi cel mai bun pescar al tuturor timpurilor, care vorbea despre cariera sa, cum a câştigat patru turnee Bassmaster Classic si multe altele. M-a fascinat povestea lui şi am vrut să-i calc pe urme“.

Te-a tentat şi latura financiară din Bassmaster?

“Am avut şi alte slujbe pentru a câştiga bani din care mă puteam întreţine, dar în ultimii 12 ani am activat ca pescar profesionist cu acte în regulă. Am decis să fac acest pas de a trece la pescuitul “full time”, pentru că devenise un ţel pe care îl urmărisem toata viaţa şi până acum, mi-a ieşit destul de bine“.

Care sunt pasii pe care îi urmezi la un turneu de bass?

“Primul pas pe care îl fac la orice turneu este de a mă pregăti mental pentru orice competiţie nouă. Fac asta încercând să fiu în cea mai bună formă posibilă, ceea ce ma ajută să stau mereu pregătit mental, dar şi să am energia fizică necesară unei întregi zile de pescuit.

După aceea, încerc să-mi fac temele cu referire la lacul pe care se desfăşoară respectiva competiţie, pentru a-mi face un plan de bătaie încă de la început“.

Skeet, vorbeşte-mi puţin despre sponsorii tai. Care sunt relaţiile cu ei, cum ţii legătura cu ei, şi cum ai reuşit să îi câştigi de partea ta?

“Skeet Reese Inc. este numele afacerii mele şi sincer să fiu, îmi ia foarte mult timp şi efort pentru a o conduce aşa cum trebuie. Afacerea este una de familie, deoarece eu şi soţia mea, Kim, lucrăm cot la cot pentru a dezvolta afacerea. Eu mă ocup de majoritatea sarcinilor de comunicare cu sponsorii mei, prin telefon sau e-mail, de oriunde aş fi, de acasă sau de pe drum. Kim se ocupă de tot ce înseamnă aspecte financiare zilnice când nu sunt eu la birou. Fără sponsori nu am putea avea viaţa pe care o avem şi nici posibilitatea de a face ceea ce îmi place, pentru a-mi câştiga existenţa. Alături de sprijinul oferit de familie şi prieteni, sponsorii sunt cea mai importantă parte a carierei mele.

Foto: Seigo Saito

 

Cine sunt sponsorii tăi?

“Sponsorii mei sunt Lucky Craft, Berkley Powerbait, Berkley Trilene, Redemption Lures, Mercury Outboards, Stratos Boats, TroKar Hooks, MotorGuide Trolling Motors, Wright & McGill Co., Wiley-X Sunglasses, Lowrance Electronics şi Monsterfishingtackle.com“.

Din punctul de vedere al pescarului profesionist, te-aş ruga să-mi spui care este echipamentul tău preferat precum lansete, mulinete, etc.

“Eu folosesc cu precădere lansetele Wright and McGill Co. Skeet Reese Tessera şi Micro Honeycomb cu mulinete Wright and McGill Co. Skeet Reese Victory, la care dealtfel am şi ajutat la design. Cât despre năluci, Lucky Craft Lures şi Berkley PowerBait sunt principalii mei sponsori, şi folosesc fire Berkley plus Spiderwire“.

În competiţii foloseşti lansete obişnuite sau ai anumite modele create numai pentru tine?

“În cadrul oricarei competitii folosesc exact acelaşi echipament, lansete şi mulinete, pe care orice client le poate lua de pe rafturile magazinelor. Nu mă simt bine să îmi pun numele pe un produs pe care nici eu nu l-aş folosi“.

Să vorbim puţin despre lansetele folosite în competiţii. Ai preferinţe sau iei ce îţi cade la mână, şi dacă da, ce modele?

“De obicei, folosesc lansetele care îmi firul în direcţia bună. Nu am preferinţe, folosesc numai sculele care mă pot ajuta să duc la bun sfârşit competiţia“.

Şi despre mulinete, fire şi năluci?

“Acelasi răspuns ca şi la întrebarea anterioară. Folosesc nălucile şi sculele care îmi dau posibiltatea de a prinde peşte şi de a câştiga competiţia; şi asta este cheia succesului în meseria asta“.

 

Foto: Seigo Saito

Care este tehnica ta preferată şi de ce?

“Îmi place să mă misc repede si să curpind o suprafaţă mare de apă; se numeşte “power fishing” (n.r. – pescuit în viteză). Dacă reuşesc să arunc o momeală rapid (crankbait, spinnerbait, jerkbait, topwater sau năluci care înoată) simt că am şansa de a prinde peştele cel mare. Pot pescui şi mai încet, relaxat, pentru că este important să ai răbdare pentru a prinde peştele cel mare, dar mie îmi place să pescuiesc în viteză“.

Nălucile sunt foarte importante pentru un pescar. Pe ce criterii le alegi în cadrul unei competiţii?

“Îmi aleg nălucile în functie de condiţiile date. Dacă este primăvară timpurie, de exemplu, şi pestii stau în ape tulburi şi se hrănesc, folosesc năluci care se mişcă rapid, dar dacă mi se pare că nu muşcă, trec şi la pescuit cu râme“.

Eşti pe primul loc la Pescarul Anului în cadrul Toyota Tundra Bassmaster. Ce îmi poţi spune despre acest eveniment?

“Pescarul Anului prezentat de Toyota Tundra Bassmaster este cel mai dorit premiu în lumea pescarilor. Această distincţie merge numai la pescarul care a avut o prestaţie exemplară pe parcursul unui sezon întreg, apoi care continuă evoluţia bună şi în post sezonul din Alabama. Acum sunt în fruntea clasamentului, şi sigur voi câştiga şi al doilea titlu consecutiv de Pescarul Anului“.

 

Foto: Seigo Saito

Ai o anumită filosofie când ieşi pe apă?

“Să pescuiesc cât mai mult, să acopăr o suprafaţă de apă cât mai mare şi să-mi păstrez o atitudine pozitivă. Dacă munceşti din greu, răsplata vine, de obicei“.

Care este cel mai important lucru pentru un pescar în timpul unei competiţii?

“Să găsească peştele cel mare, să aleagă bine momelile şi echipamentul care să îl ducă spre victorie“.

Acum doi ani, echipa de spinning a Romaniei a ieşit pe locul al patrulea la campionatele mondiale din Italia, la turneul de bass, înaintea Americii şi Mexicului. Şi trebuie să ştii că nu există bass în România. Ai ceva de comentat referitor la acest lucru?

“No comment”.

Te rog, transmite-le un mesaj cititorilor.

“Continuaţi să pescuiţi, dacă munciţi din greu se vor vedea şi roadele. Pescuitul este o cale grozavă de a insufla spiritul de competiţie şi o bună metodă de a-ţi petrece timpul liber cu familia. Este o activitate de lungă durată, de o viaţă chiar, astfel că împărtăşiţi-o cu oameni de toate vârstele. Vă mulţumesc pentru timpul acordat“.

Foto: Seigo Saito

 

Scurt palmares financiar:

  • Câştiguri din carieră: 2,406,553.80 dolari
  • Câştiguri Cash: 1,894,864.60
  • Bonusuri din vânzări de materiale promoţionale: 168,600.00
  • Bonusuri cash: 343,089.00


Lenţi Chiriac


Interviuri

About the author

Adept al rockului, realizator de emisiuni radio si nu in ultimul rand, pescar.
No Responses to “SKEET REESE – Full time pe apă”

Leave a Reply