Sebastian Bader: Un prieten pe care nu l-am întâlnit niciodată

19 Mar, 2012 |

Dr. Sebastian Bader s-a născut în anul 1911 la Arad. În 1936 termină studiile la Facultatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București iar anul 1938 se mută în localitatea Gherla din judetul Cluj, unde se căsătorește și trăiește într-o familie fericită, înconjurat de patru copii.  Emigreaza apoi în Germania  în anul 1983  unde din pacate moare în cursul aceluiași an.

A fost membru AJVPS Raionul Gherla din anul 1938, pescar sportiv care a împletit cu succes pasiunea pescuitului cu scrisul. Domul Bader, este pentru mine un prieten pe care nu l-am întâlnit niciodată deși am ajuns să-l fi  ,,cunoscut ” foarte bine prin intermediul unui manuscris l-a care a lucrat o viață întreagă și care din pacate nu a vazut lumina tiparului.
Dupa ce am citit acestă scriere , denumită atat de frumos ,,Peștii și pescuitul sportiv,, am ramas pe gânduri. Când a avut timp sa pescuiască, să se documenteze, să observe, să scrie și să deseneze, toate în decursul unei vieți?Pasiunea să fie oare, sau o fi ceva ce nu o să puteți afla decât aruncând o privire peste aceste rânduri scrise cu mână și suflet de pescar. Oricât ai ști, oricat ai citi, oricât ai pescui, sigur se găsesc aici observațiuni (cum scrie însuși autorul) folositoare atat pentru pescuitul la spinning, cât și pentru pescuitul staționar sau la muscă, pescuitul pe râu, lac, de șes sau de munte, observații privind comportamentul peștilor și nu în ultimul rând observații despre poluare și branconaj.

Publicând pe site acest manuscris am încercat să aduc un ultim omagiu acestui prieten, Dr. Sebastian Bader, care a încercat să lase ceva în urma experienței sale acumulate, demonstrând ce înseamnă o adevarată pasiune, dându-ne și o lecție de viață.

Multumesc din suflet copiilor dânsului: Ghertruda Czell, Elisabeta Bader, Dalma Eva Popescu și Roland Bader pentru încrederea acordată.

Download aici – Fisier format PDF, 29 Mb.

Locuri, Spinning

About the author

M-am născut lângă un tată blinkerist, am crescut pe malul Someșului, și m-am maturizat cu pescuitul la muscă, activitate care mi-a adus o mulțime de prieteni de suflet .

3 Responses to “Sebastian Bader: Un prieten pe care nu l-am întâlnit niciodată”

 1. Ghenadie says:

  saru mana, bag gaz la descarcat

 2. Dragos Bina says:

  Multumesc frumos.

 3. Bogdan C. says:

  Ce chestie…azi multi au impresia ca descopera America in pescuit … si domnul asta stia montura de avat cu streamer sau pescuitul la baliza la somn de acum 70-80 de ani

  100% adevarate inscrisurile dansului.

Leave a Reply