Rodbuilding – Specificații și termeni

28 Feb, 2012 |

De multe ori, în discuțiile cu potențialii clienți, mă trezesc vorbind în termenii cu care eu sunt familiarizat, uitând că nu toata lumea stă cu ochii pe siteurile și cataloagele de rodbuilding, asa ca voi incerca in rindurile urmatoare sa va pun la curent cu termenii folositi pentru diferite componente ale lansetelor.

Misiunea mea este îngreunată de faptul că majoritatea termenilor sunt intraductibili, pentru că e imposibil să traduci Fuji Quick Lock, Butt Cap sau Winding Check.
Din punct de vedere constructiv rodbuilderul structureaza lanseta în doua mari categorii :
1. Mânerul – care este compus din Butt Cap , Winding Checks, Woven Tube și mandrina.
2. Partea de ghidaj a firului – compusa din inele, matisaje, lacuire (finish) .
Daca la partea de ghidaj lucrurile sunt simple, rodbuilderul avind de ales intre a folosi citeva tipuri de inele, citeva culori de ata de matisaj si eventuale insertii de ata metalica, in privinta minerului pot spune ca numai imaginatia rodbuiderului poate limita numarul de configuratii posibile , astfel incit ma voi concentra mai mult pe aceasta parte a lansetei, cu mentiunea ca asta e numai o optiune personala, deoarece asa cum e normal, clientul are de departe ultimul cuvint:
1. Butt Cap – acea piesa care “astupa” blancul la partea inferioara si care intregeste aspectul total al minerului. Dupa multe incercari mai mult sau mai putin reusite estetic si functional, m-am oprit la 2 variante preferate de Butt Cap, pe care le folosesc in present :
AFBC Fighting Butt Cap , cu un diametru al “ciupercii” de 19.8 mm. (foto 1)
– Matagi Rubber Butt Cap cu diametre cuprinse intre : 21.75; 23.15; 24.35; 26.35; 28.35; (Foto2)

2. Miner EVA (ethylene Vynil acethate) foto 3. Sunt multe forme de minere EVA, personal o prefer pe cea japoneza de la producatorul Matagi , pentru ca e cu o clasa, calitativa, peste cea Americana. Foto

3. Se poate folosi la Split Grip (miner interrupt), Full Grip (miner dintr-o bucata) sau ca Front Grip ( in partea dinspre inele a mandrinei).

3. Miner pluta . Foto4. Aproape aceeasi multitudine de forme si marimi ca EVA , exact aceleasi intrebuintari si
destinatii. In prezent consider ca EVA e mai versatila decit pluta si am impresia ca la minerele de pluta , mai ales la cele folosite pentru Split grip calitatea a inceput sa lase de dorit.

4. Woven tube. Foto5. Tub de carbon de forma cilindrica, folosit pentru sectiunea splitata a minerului. Are rol estetic si de a marii rezistenta minerului. Le prefer pe cele de la Matagi deoarece au o gama mult mai variata de paternuri ( si chiar culori la cerere) si diametre, decit americanii de la Mudhole.
5 . Winding Check. Foto 6 . Sunt acele piese circulare, de cele mai multe ori metalice, care se pozitioneaza la imbinarile dintre miner si woven tube, miner si blanc, mandrina si blanc etc. Au rol estetic si in majoritatea cazurilor sunt din aluminiu . Si de data asta le prefer pe cele de la Matagi deoarece sunt mai rezistente la oxidare, iar ca si varietate de culori si forme, acopera toate gusturile.
6. Mandrina. Este cea mai importanta parte din alcatuirea unui miner, care nu poate lipsi decit cu foarte mici exceptii . Folosesc in 99% din cazuri mandrine Fuji , restul de 1% e ocupat de exclusivista si selecta mandrina Andrews Fishing ce nu se gaseste decit la Matagi.
7. Voi prezenta in continuare citeva dintre mandrinele Fuji cu care lucrez:
– Fuji DPS foto 7 . Clasica.
– Fuji DNPS. Foto8. Poate nu e foarte preferata de multa lume, dar e singura mandrina care poate fi montata pe mandrina fara sa aiba nevoie de EVA sau pluta in front sau behind. In partea din fata are un con din constructie care tine loc de front grip , iar pentru cei care au o priza clasica , cu piciorul mulinetei intre inelar si mijlociu nu ating decit mandrina, deci nu au nevoie sa simta vreo portiune de EVA sau pluta. Mi se pare o mandrina de forta si foarte ergonomica.
– Fuji IPS foto 9 . Exista numai in varianta de 16 mm . este o mandrina de mare efect vizual , foarte ergonomica datorita formei care permite front gripului de EVA sau pluta sa ii acopere spinarea. Prefer gripurile de la Matagi deoarece au forme mai variate si mai frumoase.
– Fuji VSS . foto 10 . La fel ca la IPS dar cu diametre de 16, 17 si 18 mm.
– Fuji SKSS . foto 11. Mandrina splitata de mare efect vizual . Mi se pare ca nu e o mandrina de forta din cauza suprafetei mici de contact cu blancul .
– Fuji ECS. Foto 12. Mandrina de cast foarte ergonomica si senzitiva din cauza optiunii de blank expus.
– Fuji ACS . foto 13. Idem Fuji ECS cu putin facelift.
8. Trim Ring . foto 14. este un Winding Check care se monteaza in spatele mandrinelor de cast ECS si ACS. Are rol pur estetic.
9. Fuji Quick Lock. Foto 15. Inlocuieste piulita clasica a mandrinelor . Are rol estetic si functional. Asigura o priza mai buna si un confort sporit la contact. Le prefer pe cele de la Matagi pt ca au mai multe paternuri de culoare.
10. Foregrip for Quick Lock. Foto 16. EVA , pluta , aluminiu sau carbon. Este un manson pentru piulita Fuji Quick Lock . Rol estetic, si perfect functional, pentru asigurarea prizei.
11. Trim Ring for Downlocking Foregrip . Foto 17. Winding Check metalic , cu rol estetic, care se monteaza pe Fuji Quick Lock inaintea mansonului de pluta sau EVA.
12. Decorative internal aluminium tube for ECS/ACS. Foto 18. Tub de aluminiu cu rol estetic folosit la mandrinele de cast ECS si ACS cu optiunea blank exposed.
Producatorul japonez Matagi are mai multe astfel de “jucarii” cu rol estetic si functional si personal le ador. Este alegerea fiecaruia dintre noi , pina la urma ceea ce pentru unii e sorcova, pentru altii e fetishul preferat.

 

 


Rodbuilding, Spinning

About the author

Primul contact cu pescuitul l-am avut pe la 11 ani, pe dig, la mare. Sunt multi ani de atunci iar eu sunt inca in perioada de acumulari. Acumulez cunostiinte , prieteni, caracter...

5 Responses to “Rodbuilding – Specificații și termeni”

 1. romulus says:

  buna lectie

 2. Ghenadie says:

  ha, ti-e lene sa explici de fiecare data si ai zis sa bagi ceva text scris? ete, eu tot o sa o fac pe necunoscatorul si o sa te sacaii sa imi explici exact ce piesa si unde pui 😛

 3. gabie says:

  un phenix k2 pt un prieten din severin , pending.
  e cu adevarat best in show, ca si blanc.
  revin dupa ce il termin

 4. Teu says:

  Salut, as avea si eu nevoie de ajutorul tau, imi fac o bota de switch clasa 5 11 picioare si sunt la faza de matisat si nu stiu ce ata si epoxi sa folosesc , ma poti ajuta cu niste informatii sau daca au tu pe acasa de dat sau vandut ceva ate si epoxi.
  Mersi
  contact teusan05@yahoo.com sau 0740198669

 5. romi says:

  Teu vezi ca vin acasa in vara ,vad ca te pregatesti ,sa facem cateva partide.

Leave a Reply