Recomandare carte

13 Jul, 2015 |

Invitatie la drumetie si pescuit pe valea Somesului Mic.

Subiectul lucrării îl constituie valea Someşului Mic, de la izvoarele Someşului Cald şi Rece până în municipiul Cluj-Napoca. Volumul este structurat în 3 părţi distincte: prima parte are un caracter pur descriptiv a cursurilor Someşului Cald, Rece şi a porţiunii Someşului Mic până în oraşul Cluj-Napoca. Partea a doua tratează ihtiofauna Someşului Mic, studiată de asemenea de la izvoare până la Cluj-Napoca. În a treia parte sunt prezentate zonele naturale protejate situate pe cursul şi în vecinătatea văii Someşului Mic. În finalul lucrării se discută aspectele legate de fauna de peşti, cu accent asupra speciilor de salmonide, analizându-se succint şi tendinţele actuale ale ihtiofaunei din râu în contextul schimbărilor majore ale cadrului natural datorate amenajărilor hidrotehnice complexe.

invitatie_la_drumetie_q

“Ne aflăm în faţa unei plăcute şi în acelaşi timp ştiinţifice lucrări dedicate celor mai căutate  şi mai bătute văi din ţinuturile montane situate în apropierea Clujului:  Someşul Rece şi Someşul Cald, râuri din a căror îngemănare rezultă Someşul Mic. 

Pe vremuri,  pe drumurile de pământ şi piatră ce şerpuiau în lungul acestor văi treceau aproape numai căruţe, rareori câte un mijloc motorizat de transport, astfel încât peisajul natural era aproape nealterat, iar apele ofereau împătimiţilor de pescuit sportiv bogăţie de păstrăvi şi lipani. Mai departe de drum sau în sus pe firul pâraielor tot mai înguste şi mai sălbatice urmau atracţiile turistice, săpate în calcarele modelate de curgerea neostoită a apelor. Prin conţinutul ei, lucrarea se adresează tuturor celor care îndrăgesc natura, pescarilor sportivi, biologilor, celor care gospodăresc apele de munte şi celor care valorifică, într-o formă sau alta, apele lacurilor de acumulare. Toţi aceştia vor găsi în paginile cărţii informaţii veridice asupra frumuseţilor văilor montane ale Someşelor şi asupra peştilor lor.”

Dr. Dan Munteanu
Membru corespondent al Academiei Române
Preşedintele Comisiei Monumentelor Naturii

 

Vanzari

About the author

Singur cum umblam atunci pe Somes, auzeam ce vorbesc aia de pe partea cealalta. Si la un moment dat aud pe unu zicand: “Uite ma pe ala, ca da la pastrav!” M-am gandit “Uite ma ce face bautura din om” si abia pe urma mi-a cazut fisa. Am dat vegetatia la o parte sa pot vedea in josul apei si acolo era Romi bagat in mijlocul Somesului.

4 Responses to “Recomandare carte”

 1. romi says:

  Am citit cartea si o recomand cu mare incredere.

 2. Codrut says:

  No, ashe. Mai departe cum facem?

 3. Remus says:

  Cei care doresc sa cumpere un exemplar ma pot contacta pe Email stanescu.remus@gmail.com. Pretul cartii e 35 de lei.

 4. Codrut says:

  A sosit. Multzam. Urmeaza recenzia.

Leave a Reply