Intro: Spinning-ul și oamenii Someșului

27 Jan, 2012 |

Așa a fost să fie. Sau așa a trebuit să se întâmple, cred eu, să mă nasc în Dej. Un oraș aflat la confluența a două râuri frumoase, Someșul Mare și Someșul Mic.
Aici, râul, în limbajul pescarilor din zonă, este numit ,,Unitul”.

M-am născut într-o familie în care pescuitul la lingură – sau blinker, era întradevăr o pasiune de suflet. Râurile, pescuitul și mediul în care am crescut și-au pus amprenta asupra vieții mele și acestea au fost cele care mi-au dat ocazia să întâlnesc oameni deosebiți chiar dacă simpli prin felul lor. Pescari pentru care diferența de vârstă dintre mine și ei nu a fost un obstacol pentru a avea, împreună, partide de pescuit minunate. Și, mai ales, de a avea bunăvoința de a-mi destăinui tainele pescuitului la lingură. Prin intermediul articolelor care urmează voi încerca să aduc înapoi, să recuperez pe mulinetă, povestea vieților lor de pescari.

Unele povești o să vi se pară, poate, interesante. Altele ciudate. Unele, poate neadevărate sau poate cuvintele lor nepotrivite cu vremurile acestea. Orișicum, toate acestea au fost trăite de oameni care au avut curajul și puterea de a trece de la pescuitul tradițional cu momeală naturală, la cel artificial. Pescari care au dus o pasiune până la limita posibilităților acelor vremuri.


Locuri cunoscute de pescari din zonă, precum barajul de la Mica, barajul de la Manastirea, “țeava de gaz”, “la abator”, “la canal”, “moara veche”, “la Unire” și multe altele, încă mai poartă amintirea partidelor de pescuit din acele vremuri. Locuri care îi mai așteaptă în fiecare an pentru aceeași confruntare care durează de peste 50 de ani.

Când i-am întrebat ce i-a determinat să facă acel pas, spre pescuitul la lingură, nu am primit nici un răspuns elocvent. Doar privindu-le ochii și zâmbetul am simțit răspunsul care din păcate nu poate fi exprimat prin cuvinte. Acel ,,ceva” va rămâne acolo în privirea lor, în zambetul și amintirea lor. Vieți petrecute în linistea de pe malul apei. Ochi care au putut vedea. Oameni care au înțeles pescuitul așa cum au vrut să-l vadă în viitor.
Cu toate că bătrânețea aduce cu ea multe lucruri neplăcute, acum când îmi povestesc partidele lor de pescuit, când gesticulează aruncarea lingurii, entuziasmul și emoțiile unei partide, lupta cu peștele cu care au fost și au rămas prieteni toată viața lor, îți dai seama că timpul a dispărut din ecuația vieții lor.

Oare noi, acum sau mai devreme, am fi putut face acel pas? Sau noi avem unul și mai mare de făcut?
Domnilor pescari sportivi, pentru mine este o onoare să vă cunosc și să cresc mai departe, aici pe malul Someșului alături de voi.

Romulus Stănescu

Locuri, Spinning

About the author

M-am născut lângă un tată blinkerist, am crescut pe malul Someșului, și m-am maturizat cu pescuitul la muscă, activitate care mi-a adus o mulțime de prieteni de suflet .

3 Responses to “Intro: Spinning-ul și oamenii Someșului”

 1. Alex says:

  Da, i-mi place cum scrie ” baiatul ” asta.
  Sa sti ca te urmaresc de ceva timp, ma refeream la pescuit, iar mai nou la scris.
  O sa-i urmaresc ” carierele ” indeaproape si am sa-l corectez si indrum pe calea cea buna acolo unde va fi cazul.
  Ma bucur ca sunt contemporan cu asemenea pescari, de la care voi incerca sa invat cat mai mult posibil.
  Vorba cuiva ” pe dinafara pare intreg “, dar pe dinauntru este mult mai intreg.
  Deosebit articoul, i-mi place, la fel si ” EU “, felicitari, si mai astept.
  Bafta.

 2. Codrut iFish says:

  Chiar “așa a fost să fie”. A fost prima apă pe care am pescuit împreună. Pe Someș ne-am cunoscut și de atunci, iată, restul a devenit încet istorie. Rock’n’roll Brother. The Spirit never dies!

 3. Ioana says:

  Minunata initiativa! Imi place faza cu timpul care dispare in momentul cand povestile se dezvaluie… Multumim, Romi! Sa povestim…

Leave a Reply