Piff et Puff en La Martinique – Cleanul de Carbet

06 Jan, 2017 |

In ”spatele” casei în care locuim temporar pe Martinique, ne învecinăm cu râul local Rivier de Carbet. În ochii mei de pescar sportiv european, el arată foarte bine. Singurul inconvenient este că mai tot timpul este murdar. Plouă zilnic în reprize scurte de cel puțin 15-20 de ori pe zi și fiind vorba de ploi tropicale, ele vin pe nepusă masă și țin de la 10 secunde la câteva minute. Dar destul de des, curge zdravăn apa din cer. Te uzi până la piele în 5 secunde.

De pe colinele de unde izvorăște râul, se scurg aluviuni fine ce tulbură apa. Nimic grav pentru pești, dar pentru noi muscarii o problemă. Nu se mai vede musca nici pe apă, nici în ea. Ei da nu veni și timpul meu? Ba daaaaa! Duminică seara întorși de la plajă, văd din casă că apa sa limpezit. No, asta-i Petre! Acum ori nici odată! Pun mâna pe băț și sar gardul-zid ce desparte curtea interioară de râu. Din 10 pași am ajuns pe mal și deschid penarul să văd ce am prin el. Ochii îmi cad pe 3x Red Tag. Aleg una și o leg pe forfac. Traversez în apa ce-mi ajungea pâna la genunchi. Fiind o zonă mai înclinată, apa curge voinicește la vale. Așa că Red Tagul îl pescuiesc nu ca pe o udă ci mai mult ca pe un streamer. La a treia lansare vine și un ușor tremurat în fir. Înțep. Rateu. Lansez iar. Nimic!

Fac un pas în aval și lansez din nou. De data asta sunt concentrat pe ce se întîmplă în apă. Trâââât…Trât! Înțep aproape simultan de data asta. Se zbate! Bățul se curbează. Peștele vine contra curentului. Ridic mâinile la refuz și recuperez fir… la disperare să nu pierd contactul. ”Încă îl am!” Forțez puțin nota și peștele cedează. Îl văd pentru prima oară. Clean?! No… da nu se poate! Și aici?! Dar ceva nu este în regulă cu Cleanul de Carbet. Gura îi este mare ca de clean, dar botul este mai ascuțit, ochii mai mici, solzii aurii și conturați cu negru, iar aripioarele sunt ușor gălbui. ”Peștele îi frumos, nimic de zis. Dar ăsta-i clean cum sunt eu popă!” Fac o poză și-i dau drumul. Mai prind câțiva, unii la fel… dar și mai mici. Mai remarc ceva. Marginile solzilor sunt zimțate și-i simt în mână ca dinții unei pile pentru lemn.

Great Fun! Mușcă la Red Tag ca la balamuc. Sunt eu puțin supradimensionat cu bota de #5, dar merge și așa. Peștele luptă pe cinste și nu se dă bătut cu una cu două. Ieri, luni 19.12.2016, aflu de la un localnic că peștii se numesc… Mulet. Nu contează, de fapt. Pot fi luați la muscă și asta este spre distracția mea. Că doar dacă am luat bățul de clasă 5, nici nu m-am pregătit să prind balene.

Așa că azi, când pe mare bâtuie hula, niște valuri camuflate, dar care au o forță în ele de m-au pus la propriu în fund, mă voi duce din nou pe râu. Pun Red Tagul și sar gardul la râu. Nu-i el curat ca lacrima, dar cred că merită să încerc.

Pe toți cititorii iFish, prieteni și necunoscuți, vă salut și vă urez La Mulți Ani!
Petru, de pe o însorită și ploioasă Martique.

Flyfishing

About the author

Privesc obsesiv la tot ce misca in ecosistemul unui rau. Ochii mi se umplu de lacrimi, la fiecare reintalnire cu Regina Nordului. Toxicoman irecuperabil, ma droghez cu doze cosiderabile de fly fishing zilnic. Nu stiu tot si nici nu ma intereseaza sa stiu. Dar un lucru il stiu cu siguranta, ca nimic pe lume nu poate fi mai divin, decat o apa turcoaz, un bat de doua maini, un fir WF lansat transversal pe rau, un forfac Int., o musca conceputa si legata de mine la capatul forfacului si asteptarea/speranta/visul ce ma acapareaza, ca un pastrav de mare sa se lase ademenit. Iar daca mai am si un prieten de suflet cu mine in jurul focului de tabara, gandul mi se indreapta spre Dumnezeu si-i multumesc.
No Responses to “Piff et Puff en La Martinique – Cleanul de Carbet”

Leave a Reply