Pești fără secrete – Sonarul Side Imaging

20 Jan, 2012 |

Unii dintre noi l-am testat pe apa si am realizat ca schimba total viziunea asupra ” lumii de sub pelicula”. Totusi primul dintre noi care a aprofundat facilitatile si avantajele oferite de aplicatia side imaging este prietenul nostru Sorin Lazea, pescar de competitie si indragostit iremediabil de pescuitul la bass. El a dorit sa impartaseasca “secretele” side imagingului cu toti cei interesati cu ajutorul bunilor nostri prieteni de la Superpescar.

Una dintre trăsăturile pescuitului e că întotdeauna peștele e acoperit de apă, de foarte multă apă și nu știm ce se află dedesubt. Iată de ce, pentru a prinde pește trebuie să găsim și să interpretăm corect ce se întâmplă sub apă. Un prag, o structură, un cocioc găsite la timp sunt de multe ori sinonime cu a avea o zi de pescuit reușită. Sfoara ancorei, ce are noduri (marcaje) din metru în metru, pipăitul albiei cu jigul, ori locurile secrete aflate de la alții au constituit pentru mulți coordonatele definitorii în acest sens.

Sonarul clasic, cu vedere bidimensională, a însemnat o revoluție și nu voi insista în a sublinia utilitatea sa, modul de a citi și interpreta informația pe care o oferă, aceste repere fiind obiectul unor articole anterioare detaliate. Astfel de sonare se găsesc la prețuri decente, sunt performante și constituie un prim pas în a pescui „cu adresă“. Principala lor limitare e însă aceea că citesc doar spațiul de sub barcă. În mod uzual, unghiul care definește conul scanării sonarului clasic este între 20 și 60 de grade.

NEVOI DIGITALE

La noi apele pe care pescuim au în general adâncimi mici. |n aceste condiț ii, dacă ne aflăm pe o apă de 6 metri cu un con de 60 de grade, informaț ia e citită sub barcă pe un cerc cu un diametru de 6 metri. Adică, în principiu, știm ce se întâmplă sub barcă și cel mult 2–3 m în lateral. |n cazul în care conul e de 20 de grade, diametrul cercului e de 2 m. Dacă ne aflăm pe o apă de câteva sute de hectare, pe care nu o cunoaștem, treaba e cam clară, căutăm acul în carul cu fân. Imaginați-vă că puteți trece cu barca foarte aproape de o structură, să zicem 10 m în lateral față de aceasta, fără să aveți habar că e acolo, întrucât se află în afara razei sonarului. Majoritatea dintre noi avem un timp limitat și prețios în care ne putem duce la pescuit. Mai luați în considerare și faptul că la noi o zi de pescuit pe o apă care nu e publică are un preț deloc modic, chiar exagerat pentru ce oferă, și iată că e limpede că dorim ca într-o zi de pescuit să ne petrecem timpul pescuind eficient și cu adresă, nu bătând câmpii sau făcând navigație. Aici intervine tehnologia Side Imaging. Aceasta permite scanarea simultană de o parte și de alta a bărcii pe o distanță de până la 120 m în lateral. Astfel încât pe o deplasare liniară, sonarul poate scana pe ambele părți o „bandă de apă“ de 240m. Deja parcă datele se schimbă complet. E un avantaj incontestabil și, cu un astfel de echipament, căutarea locurilor productive pe o apă devine perfect posibilă într-un timp scurt.

NU MAI VREM 2D

Practic îți poți permite să intri pe o apă complet necunoscută și să găsești din prima zi locuri bune și pește. Cine nu-și doreste asta? Chiar și pescarii„experți“ pe o anumită baltă, sau cei care merg de foarte mult timp pe o apă crezând că o cunosc ca în palmă, odată ce scanează cu Side Imaging, descoperă cu uimire că balta le mai ascundea multe secrete. Încă un argument foarte interesant este că Side Imaging, spre deosebire de sonarul clasic – al cărui output e o imagine 2D grafică – oferă o imagine reală și panoramică asupra substratului, permițându-ne să ne dăm seama care e profilul unei structuri, cum e ea orientată și, ca urmare, ne permite să ne decidem cum vom aborda în pescuit acea strcutură, din ce unghi. Mai ales la șalău se știe cât e de important felul și direcția în care abordăm o structură. Alt exemplu foarte relevant: am auzit de multe ori de la alții, șoptit sau cu voce tare, ceva de genul „știi, undeva, lângă malul ăla, la vreo 50 m de mal, X-ulescu zicea că e o zonă cu ștepi“. Ați remarcat ca și mine desigur cât de relative sunt distanțele pe apă pentru fiecare. 50m pot fi foarte ușor 300 sau 500 de metri, în funcție de interlocutor. Astfel încât nu e de mirare că a găsi un asemenea loc e, nu e de fapt o sarcină prea ușoară, se soldează cu multe ancorări, testări cu jigul, nervi pierduți și timp irosit. Ca să nu spun că mai există și concluzii de genul „bă, ăla ne-a mințit“.

INFORMAȚIA DE PRESTAȚIA

Ei, cu un sonar SI (Side Imaging), treaba asta se rezolvă în… minute, fiind necesară o singură deplasare liniară în zona respectivă (vă amintiți că se pot scana 240 de metri lateral). În plus sonarul este înzestrat și cu GPS, astfel încât aveți posibilitatea să înregistrați locurile bune găsite și să reveniți rapid și precis ulterior acolo. Nu mai e nevoie de reperele de pe mal, de alinierea lor pemtru a da localizarea exactă. Am văzut prima dată un astfel de sonar într-un concurs de CN la șalău. La acel moment, era singurul sonar SI, din concurs. Aveam pe atunci, ca toți ceilalți, un sonar clasic, de care eram, de altfel, foarte mulțumit. Am realizat rapid ce diferență uriașă putea crea în pescuit, și am decis să-mi cumpăr un astfel de sonar. După strângerea informațiilor relevante de pe net am decis să-mi iau un model cu ecran mai mare, dar și superior în performanțe. Evident, a costat mai mult, dar a meritat toți banii. Alături de ochelarii polarizați și îmbrăcămintea specială de pescuit (sănătatea e mai importantă decât pescuitul) au fost probabil banii pe care i-am investit cel mai cu folos în pescuit. La prima ieșire pe o baltă pe care fusesem de foarte multe ori, am descoperit rapid că o zonă pe care o interpretasem cu sonarele clasice drept o zonă cu numeroase denivelă ri, era de fapt un drum scufundat continuu și șerpuit.Vedeam clar cât se întindea, zonele unde e puțin întrerupt. Iată informații de neprețuit. Cu sonarele clasice, când intersectam drumul, apărea doar ca o „gâlmă“. Și deși la început se făceau multe glume de genul ,,ce faci, iar ai ieșit cu HB-ul la pescuit?“ Încet, încet SI a devenit pentru pescarii de competiție cel puțin la fel de obișnuit și necesar ca barca sau motorul electric.

ATENȚIE LA GRADE

Cred că deja v-am convins și vă gândiți cum să faceți să cumpărați unul. De la bun început vreau să subliniez că acest articol nu este un advertorial, el nu-și propune decât să scoată în evidență avantajele unei astfel de tehnologii care va schimba radical pescuitul, făcându-l mult mai eficient. La momentul la care mi-am achiziționat eu un astfel de sonar, el era oferit doar de cei de la Humminbird, dar în prezent și Lowrance și Garmin, celalți mari producătoi oferă un astfel de sonar cu diferite variante de performanțe și preț. Eu am să vorbesc în continuare despre Humminbird, pentru că doar pe acesta îl folosesc și îl cunosc. Ca să-l cumpărați aveți două variante: fie să-l luați din SUA (modelul pentru piața americană), fie de la dealerii autorizați de la noi sau din Europa (modelul internațional). Modelul cel mai ieftin începe de la 1.000 $, preț de catalog, la care se adaugă transportul. Prețul pentru modelul internațional e semnificativ mai mare. Diferența dintre cele două variante e în principal faptul că adâncimea e citită în feet (modelul american) versus metri (modelul internațional), iar temperatura e citită în grade Fahrenheit (modelul american) versus grade Celsius (modelul International). Menționez că transformări de soft sau modificări nu se pot face între cele două variante.Odată achiziționat sonarul, e foarte important să învățați să-l folosiți în parametri garantați de constructor și să interpretați, de asemenea, corect informația.

PESCUIȚI CU MÂNA PE CARTE

Sonarul achiziționat are un manual de folosire destul de consistent, și pe care îl găsiți și în format electronic la producător pe net. Acest manual cuprinde pas cu pas tot ce trebuie să faceți de la montarea transducerului și până la fiecare funcție în parte. În general, nu-mi place să citesc manuale de folosire, și nici măcar simple instrucțiuni pe o etichetă, din comoditate, crezând că mă prind eu despre ce e vorba pe parcurs. Ei bine, în acest caz, dacă vreți să folosiți corect sonarul și să vă ajute cu adevărat, am o veste proastă: chiar trebuie să parcurgeț si manualul din scoarță în scoarță. |nvățați fiecare funcție în parte și exersați fie pe Demo fie pe apă. Sonarul are un model Demo în care puteți să vă jucați cu setările cum doriți, pentru a vedea care sunt diferenț ele și rezultatele. Setările din demo se pot păstra și în mediul real. Și Humminbird mai oferă o facilitate foarte bună. Aveți posibilitatea pe sonar să faceți înregistrări pe apă, și să le vizualizați pe computer acasă în liniște, să variați setările și să interpretați informațiile. De multe ori în barcă suntem grăbiți, vrem să pescuim și nu observăm detaliile. Nu voi intra în multe amănunte privind funcțiile definitorii ale SI, voi puncta cum funcționează, cum citește și care sunt elementele de care să țineți seama în efectuarea unor setări de bază plecând de la care să descoperiți singuri ce se potrivește cel mai bine locurilor unde pescuiți.

Sorin Lazea

Spinning

About the author

Streamers!

2 Responses to “Pești fără secrete – Sonarul Side Imaging”

  1. Alexandru Bonea says:

    salut,

    imi poti trimite datele tale de contact deoarece am cateva intrebari despre acest tip de echipament.
    multumesc anticipat, sau poate imi poti trimite un mail cu datele tale de contact la alexandrubonea@yahoo.com

  2. romi says:

    Frumos explicat , bine argumentat . Fir intins .

Leave a Reply