Oțel de wootz sau aroganța supremă

16 Jan, 2012 |

“… imi vei spune in fiecare seara cate o istorioara sau iti va sta capul unde iti stau picioarele” – a zis Pașa invartind prin aer sabia maestuos lucrata de mesterii din Damasc din enigmaticul si plin de secrete otel de “wootz”.

Cu randurile astea si cateva altele in minte, la ceva timp dupa ce am luat “boala cutitelor” am inceput frenetic sa caut pe intinsurile netului informatii mai noi sau mai vechi despre otelul de wootz, invaluit in atatea secrete, invaluit in ceata mai ceva decat disparitia fondurilor din bugetul de stat.  Faptul ca in multe povesti era mentionata capacitatea lui de a taia tot, in stanga si in dreapta si in acelasi timp o sabia putea fi cica infasurata in jurul mijlocului, da da sunt prea mare sa mai cred in povesti, m-a facut sa citesc tratate de metalurgie desi de ceva timp activam in domeniu, dar fara sa imi pese prea mult de latura productiei, eu doar vindeam…

“… lama facuta din otel de wootz” – cuvintele astea m-au facut sa tresar, wow, se pare ca mai sunt cativa care au scormonit in mizeria istoriei si au scos la suprafata latura practica a legendei.

” wootz” provine din India, in vechea limba a hindusilor( scuze, nu mai tin minte cum se numeste)  inseamna creuzet, ciaunul in care era topit fierul…

Coletul era in Moscova, Radu nu avea nici un chef sa isi urgenteze plecarea, in ciuda rugilor mele si a promisiunilor de a sarbatori evenimentul cu ceva licoare bahica de 10 ani vechime..

..a ajuns, cu mainile tremurand am desfacut ambalajul, zici ca aveam vreo 3 ani si eram in dimineata Craciunului.

Pentru o astfel de lama, manerul trebuie sa fie ceva deosebit si ca sa nu ii fie cu suparare, mai stii poate chiar sunt adevarate legendele si are suflet, poate imi taie degetele daca il supar,  am adus din inima Rusiei si o bucata adecvata de galma de artar. Dupa cateva incercari esuate, nu sunt superstitios, dar asta chiar nu vroia sa accepte orice, i-am dat de cap si l-am scos la lumina

Desi formarea “gurei”, adica a taisului a mers usor, la ascutirea finala a depus o rezistenta sporita la care nu ma asteptam, ciudat lucru..

Acum pot respira usurat, in sfarsit sunt mandrul posesor al unui cutit cu lama din otel de “wootz” si imi place la nebunie

O fi legenda adevarata sau nu, o avea ceva maigic sau nu… cert este faptul ca nici o poza nu poate reda jocul de umbre si nuante metalice a structurei cristaline, vizibile, dupa oxidarea controlata, pe suprafata lamei la lumina zilei.

Altele

About the author

" Daca job-ul nu te lasa sa pescuiesti, oare ai nevoie de el.."

8 Responses to “Oțel de wootz sau aroganța supremă”

 1. Găbie iFish says:

  confirm . nu putem , ca amatori , sa surprindem frumusetea minerului si a jocului de tonalitati de pe lama, provenite de la multitudinea de tipuri de otel din componenta lamei.

 2. Codrut iFish says:

  Drastic. Trebuie sa ma laud si eu cu junghiul meu din Laponia. Aprecierile tehnice le va prezenta Ghenadie. Macar sa fac niste poze.

 3. Găbie iFish says:

  pai ai putea sa faci si la wootz. sa scoti ceva mai mult din el, ca merita.

 4. Codrut iFish says:

  Văzându-l live azi cum a lucrat lacul de pe mâner, pot spune că va crește în clasa odata cu timpul precum alcoolul de fructe (la alegere). Trebuie s-o punem de o sesiune foto cu restul fiarelor.

 5. CS says:

  Misto dalta cat ceri nenea pe ea? i ti dau o ciunga

 6. andrei says:

  foarte frumos cutitul! pot sa intreb cat a costat ? poti aduce unul identic ?
  merci ,
  andrei

 7. Ghenadie says:

  Identic nu, fiecare lama e individuala.
  Pai asta e de vanzare.

Leave a Reply