Omul care canta la pasarea de teracota – Jason says: “The man playing the terra-cotta bird”

27 May, 2015 |

romi-anglia

Lucrul la o fabrica de procesat pui si pescuitul intr-un lac cu pastravi din Anglia sunt doua activitati total diferite si asta am simtit-o pe pielea mea.

Daca in fabrica de procesat pui, adusi vii si impachetati morti cu picioarele bagate in cur, legati cu ajutorul unei ate (rolul atei nici pana astazi nu l-am inteles ca le stateau picioarele in cur si fara ea – am incercat asta fara sa fiu vazut chiar daca creativitatea era interzisa in timpul serviciului) o fabrica in care omul trebuie sa tina pasul cu masinaria si chiar sa o depaseasca in aplauzele supervizorului, pe lac lucrurile stau cu totul altfel. Proprietarul te intampina binevoitor, iti pune la dispozitie toate informatile necesare pentru a avea o partida de pescuit la musca de succes, echipament daca este nevoie chiar si o sala de servit masa sau legat muste. Aici nu exista nici o concurenta. Nu concurezi cu natura, nu concurezi cu pastravii, nu concurezi cu muscarul de langa tine si nici macar cu tine insuti. E liniste in aceasta privinta.

1

Privesc oamenii de la banda de procesat pui, te umfla rasul, sunt crispati, vor sa depaseasca masinaria, mintea lor e plina de griji, de calcule. “Acum cu banii astia fac …” sau “trimit inca 200 de lire” sau “60 de lire plus trei zile lucrate fac…”. Toate astea nu trebuie sa le auzi. Le poti vedea clar ca si urma de creta pe o tabla neagra; lacul imi ofera cativa prieteni muscari mai in varsta ca mine, ma uit la batranul muscar de langa mine,  e la 30 de metri, e linistit, e impacat, poate daca il intreb cum il cheama nu-si aduce aminte, nu mai are importanta aici, elegant imbracat, calculat in miscari trimite firul de musca spre o tinta invizibila, se deruleaza firul in aer si o data cu el si amintirile partidelor de pescuit, “asta e musca”, “sper sa un cedeze firul, e mare…”,  “uite acolo muscareste”, firul atinge apa perfect,  intins,  amintirile se opresc, traieste acum in prezent si asteapta surprizele viitorului.

2
,,Vin puii” striga supervizorul “tu, linia galbena!” “tu, linia rosie!” continua el, da indicatii, e agitat, nu sunt atent, o sa mai repete o data pentru mine, privirea mi-e atrasa de pui, sunt spanzurati de un picior, morti, fara pene, agatati in carlige, se misca,  se leagana parca danseaza un dans mortuar, muzica suna in difuzoare, sala se umple de muzica proasta si tare si parca le accelereza dansul, dramatizeaza si mai mult miscarile lor in aer; ma uit la lac e oglinda, apa curata, aleg musca, prima e Umbra, o trimit cu incredere, astept si recuperez, pastravul tasneste din apa, sparge oglinda, e tandari, alta muzica iti atinge timpanele, o muzica de bun gust, o muzica in surdina ce insoteste ca un partener de dans salturile pastravului, eliberarea dureaza cateva secunde la fel si moartea, e alegerea ta si trebuie sa o faci oricare ar fi ea cu respect pentru pastrav. A urmat Rosia Montana.

3
Privesc in hala poate pentru ultima data, pui atarnati, masini ce bat cadentat de parca vorbesc, halate albe care se misca fara sa vad oameni in ele, halate crispate, posomarate si botite aud muzica proasta, mirosul ma irita si mai tare, totul e facut pentru dezumanizare, totul sa te transforme intr-un halat alb cu miscari de masina, poate daca am avea pe peretii halei oglinzi sa ne vedem ne-am trezi la realitate. Dar care realitate? Asta, niste ochi ca un petec senin de cer si un zambet ce contureaza mai bine seninatatea cerului.
Cat despre lac, pescuit si grija pentru muscarul care-si intinde firul pe suparfata lui (chiar eram asigurat si in caz de accident pe teritoriul lacului) nu trebuie sa scriu multe. Orice pescar isi poate imagina acea zi petrecuta prinzand pastravi. Nu am simtit decat o dorinta de a respecta natura, pestii, pescarii. O continua umanizare a mea.

muste-somon-Romi-Stanescu

Musca de somon primita cadou de la Mr. Ian si imitatia ei construita de mine dupa metoda de impletire a corpului si numita Larkwood (denumirea lacului cu pastravi).

Despre prietenii mei, jos palaria. Jason Evans prietenul care mi-a dat nume “Romi esti legendar, esti omul care canta in pasarea de teracota”, prietenul care si-a rupt din timpul liber sa mergem cu masina la pescuit, el nefiind pescar. Si nu in ultimul rand Marius Severin un maiestru adevarat al ceremoniilor de servit scotch pe lac in pahare de cafea. Numai el stie cate ture a bagat de la porbagajul masinii la locul de pescuit, si lucrul bun ce-l facea umplea paharele ca pentru niste adevarati gentlemeni.
Pentru voi inca odata paharele sus si sa le dam peste cap.

Flyfishing, Flytying

About the author

M-am născut lângă un tată blinkerist, am crescut pe malul Someșului, și m-am maturizat cu pescuitul la muscă, activitate care mi-a adus o mulțime de prieteni de suflet .

12 Responses to “Omul care canta la pasarea de teracota – Jason says: “The man playing the terra-cotta bird””

 1. Jason Evans says:

  Romulus the man behind the terra cotta bird as I know him is a legend as is Marius Severin, both men are excellent fishing companions. Despite the rain it was a glorious Saturday!
  Thank you Romulus!

 2. romulus says:

  Welcome, my friend

 3. romulus says:

  Terra-cotta bird singing with water and scotch, Marius and Jason they know that 🙂

 4. Name says:

  Foarte frumos

 5. Remus says:

  I have a bird that whistles and I have a bird that sing
  And it is not what you think

  Treba cu scotch -ul in loc de apa e o smecherie de-a cunoscatorilor. Se pune in pasare tarie pentru ca are desitate mai mica decat apa si vibratiile nu se propaga sub filmul apei. In felul asta pestii nu-ti simt prezenta pana nu se inteapa!

  La banda de pui, fie ea galbena sau rosie e locul perfect sa te regasesti, asta daca nu stai ca ceilati si calculezi banii si ce scule mai trebuie sa-ti iei 🙂 . Presupun ca asta calculau: cu banii astia mai iau o mulineta ca am o lanseta desperecheata, cu astea 3 zile lucrate mai pun de un bat de nimfa ca mulineta de nimfa am …

  Cred ca si acuma-l cauta pe responsabilul de picioarele bagate in cur fara sa fie legate cu ata. S-au vazut cazuri de evadare.

  Te astept acasa

 6. romulus says:

  Vin, incet cu treaba buna.

 7. romulus says:

  Adevarul ca am aruncat un pui intr-un tomberon , si mi-a zis sa nu msupervizmi-aai arunc, eu am raspuns ca nu l-am aruncat ci si-a luat zborul, ma privit serios si a plecat, adevarul este ca ce conversatie poti avea cu un fucked emigrant.
  S-a sti ca am facut o gaura in gard ca pui care evadeaza sa poata alerga despuiati dar fericiti pe campiile Angliei 🙂

 8. romi says:

  ,, si mi-a zis supervizorul sa nu-l arunc´´

 9. Codrut says:

  No bun. The Song Remains The Same.

 10. Name says:

  Of, cu scuzele de rigoare ca sunt printre codasi, vreau sa incep a scrie si eu un eseu:
  V-a fi mic si la subiect
  Mr Romi, pentru noi a fost o placere iesirea la lac,chiar daca nu suntem pescari,chiar a creat o atractie in viitor pentru mine si jason to spend some time in a good way

  Vreau sa-ti spun ca ai reusit sa faci un eseu de nota 10 ,imbinarile dintre nimic si restu au fost ok,fell free to come back anytime cose you have friends on here and we can try to do on next fly fishing lake

  toate cele bune Romi

  Sincerly
  M Severin

 11. Name says:

  Of Doamne ! Am uitat sa relatez ziua de pescuit,of,of of:
  Doua ploi englezesti,doua beri,doua cafele,a se intelege scoch,doua beri,a se intelege Ale ,sau Braserie,Romi stie la ce ma refer,prieteni legate cu proprietaru lacului,

  Partea a doua:

  Barbeque acasa,tot tacamu
  Partea trei
  Celebrarea beri Trooper by Iron Maiden-2 ani!!!
  Final :
  taxi@2an to home
  final:everything been short out

  Best regard`s
  Maeius

 12. romi says:

  Mr. Marius a condus toata operatiunea cu o mana de fier 🙂

Leave a Reply