Noutăți Shimano și Daiwa

04 Mar, 2012 |

În weekend-ul 3-5 februarie a avut loc cel mai așteptat târg de articole de pescuit al anului: Osaka Fishing Show.

Spre deosebire de anul trecut, când dupa parerea mea Daiwa a câstigat detasat la capitolul noutati, in acest an Shimano iese in evidenta cu mai multe produse.

1. Noul Shimano Antares. Este modelul low profile, de top, lansat in 1997 (numit Shimano Calais , pentru piata americana), lasat un pic in umbra in ultimul timp prin aparitia rudelor mai rasarite Shimano Antares AR si Antares DC. Cred ca la aparitia sa in 1997, mulineta de casting cu nume de stea stralucitoare, a fost foarte avansata de aceea a durat asa de mult pina sa apara o versiune imbunatitata a modelului de baza. Principala noutate a noului model este, dupa denumirea originala, “Micro Module Gear System”. Fiindca o traducere mot-a-mot ne-ar baga de tot in ceata lasam pozele sa vorbeasca. Se pare ca principalul castig si motiv al micsorarii dintilor de pe angrenaje este micsorarea zgomotului in sarcina.

Sistemul de frânare este, se pare,  mult mai sofisticat decat cel prezent in produsele concurentei, de exemplu, Flying Arm de la Ryobi si IVCB de pe Morrum-ul celor de la ABU, cele din urmă demonstrând că nu sunt foarte practice. Forma si componentele level winder-ului sunt menite sa diminueze frecarea cu firul iar tamburul de aliaj de magneziu,  G Free Spool 3, dupa spusele celor de la Shimano, la lanseuri de pana la 99 de metri folosind o greutate de 18 grame.

2. A doua mare noutate este noua mulineta, varf de serie round profile, Calcutta. Trag concluzia ca intentia este relansarea modelelor high end la ambele sectiuni (low profile si fortosul round profile), desi majoritatea dintre noi ne-am fi asteptat la adaptarea sistemului DC (digital control) la toate modelele din portofoliul Shimano si abandonarea sistemului SVS – infinite centrifugal system. Noul Calcutta va aparea in doua versiuni de marime ( 100/101 si 200/201) si va avea corpul sensibil mai compact decit vechile modele . Levierul de actionare al frinei este mai mic si cam aici se termina noutatile noului Calcutta.

3. In domeniul mulinetelor de spinning noutatile se numesc Vanquish si Rarenium CI4 . Acestea se prezinta cu rotoare a caror masa si implicit inertie a fost micsorata facandu-le ideale pentru pescuitul de finete. In aceeasi categorie, Daiwa relanseaza modelul de top Exist si cel mediu, Caldia.  Ambele primesc un corp nou din Zaion si sistemul Magsealed prezentat pe acest site. In domeniul mulinetelor de casting Daiwa este zgircita cu noutatile si banuiesc ca pe parcursul anului vom avea ceva surprize prilejuite de aparitia a noi produse (poate la Yokohama pe 23-25 martie). Singura noutate prezentata este modelul Zillion J Dream care va aparea in luna mai intr-o editie limitata ce duce la extrem tendinta de marire a raportului de recuperare (7.9:1) si va fi situata in clasa medie de greutate (215 grame). Primeste un miner cu 10 cm mai lung decit la modelul clasic, ce va avea cite 2 rulmenti pe fiecare knob.

Noutăți, Spinning

About the author

Primul contact cu pescuitul l-am avut pe la 11 ani, pe dig, la mare. Sunt multi ani de atunci iar eu sunt inca in perioada de acumulari. Acumulez cunostiinte , prieteni, caracter...

2 Responses to “Noutăți Shimano și Daiwa”

  1. romulus says:

    OZN-uri curate, baietii de la SHIMANOOOOOOOOO nu dorm.

  2. Codrut iFish says:

    7.9. Sa ajungi sa albastresti rulmentii numai pe recuperare :-). Ma amuza ca au scris raportul maaare, precum caii putere de pe motoare. Sa vada dushmanu’ si sa moara de oftica ca ai “cifra” mai mare ca a lui.

Leave a Reply