Muște bune, muște rele

14 May, 2012 |

Lenevindu-mă în ultima perioadă, am trecut peste febra legatului de muște dedicate sezonului 2012. Nu că aș avea neaparată nevoie, în general avem cu toții stocuri suficiente pentru a supraviețui încă un sezon fără să legam nimic.

Precum ziceam, cucoana lene a fost unul din motive, al doilea este faptul că îl aștept pe colegul Romi să pună cap la cap niște pattern-uri de serie, ultra-clasice și adaptate apelor noastre pe care vrem să le testăm atunci cănd le-o veni sorocul.

Cei care pescuiesc la muscă, indiferent de specia vizată, sunt reprezentați de două categorii. Cei care își leagă singuri gângăniile și streamerele si cei care, pescuind mai rar sau fiind doar simpatizanți ocazionali ai genului, preferă să cumpere din diverse surse muște mai mult sau mai puțin “comerciale”. Adică cele vândute pe majoritatea site-urilor de profil, de la noi sau din afară, sau variantele mai “custom”, nu știu daca este un termen potrivit, făcute de diverși legători din țară, unii mai celebri alții mai puțin, muște mai generaliste sau mai specifice apelor din diverse zone distincte ale țării.

Deși îmi leg singur muștele și streamerele nu am nimic împotriva faptului de a cumpara muște făcute de alții. Nu mi se pare nimic în neregula cu asta. Plăcerea pescuitului este aceeași chiar dacă satisfacția este mai mare în momentul în care prinzi cu ceea ce ai făcut și “tunat” tu personal.  Cei care susțin că fly-fishing-ul fără fly-tying nu pot exista ca și hobby, din punctul meu de vedere nu fac altceva decât să-i descurajeze pe cei care stau în fața unui rastel de lansete de fly și care se întreabă, “ok, imi iau lansetă, mulinetă, backing și șnur… și după aia trebuie să-mi cumpăr menghină, bobine, tensoare, whip-finisher-uri, pene, blană, foam și toate rahaturile aferente fly-tying-ului apoi să învăț să leg muște ca să fiu muscar?” Nu, în nici un caz. Sunt convins că sunt destui cei care au căzut pradă acestei idei promovate de către unii care pur și simplu s-au aflat în treabă numai de dragul de a părea că fac parte dintr-o clasă atât de exclusivistă încat nimeni nu le va putea ajunge la șiretul bocancului. Din fericire însă pescuitul la muscă nu implică legatul de muște cum nici spinning-ul nu implică făcutul de linguri, voblere sau plastice. Cine vrea să încerce fly-fishing-ul chiar și cei care pescuiesc la modul mai serios în acest stil, se pot baza pe muștele cumpărate, muștele făcute de alții.

Ei, toate bune și frumoase, dar aici, inevitabil, apare întrebarea, “de unde sau de la cine iau muște? Am nevoie de un set de muște de clean, am nevoie de un set de lipan, de păstrav, streamere de avat, streamere de stiuca. De unde le iau? Cine mi le face? Cât costă? Sunt scumpe? Sunt ieftine? Își merită prețul?” Din păcate muștele comercializate la seturi în magazinele noastre (nu fac excepție nici cele de afară), în general, lasă mult de dorit. Aceste magazine (nu toate) au avut întotdeauna câteva variante la vânzare prin rafturi, în marea lor majoritate muște făcute prin Asia (unde altundeva, dealtfel nimic greșit sau ieșit din normalitate) pattern-uri așa zise universal valabile legate pe diverse carlige de calitate dubioasă dintre care poate cele mai răsărite să spunem că sunt cele comercializate sub marca Mustad. Am văzut set-uri de woolly buggers, seturi de uscate, seturi de nimfe și seturi de ude. Apoi diverse chestii sinistre vândute prin hypermarketurile naționale. Teoretic nu ar trebui să conteze de unde le cumperi dar, practic, adevărul este cu totul altul. Cum cei care pescuiesc la spinning fac eforturi să-și achiziționeze cele mai bune năluci, la fel trebuie să facă și muscarii. Cel mai mult contează ceea ce este legat la capătul leader-ului și ce și cum face acel ceva pe apă sau în apă.

Muștele comercializate la noi nu rezistă lanseurilor repetate, sunt construite incorect, disproporționat, nu se așează sau nu evoluează corect pe/în apă și mai ales nu prea se pupă cu ce bâzâie pe apele noastre decât dacă vrem sa fim foarte îngăduitori. De streamere nu mai pomenesc pentru că în afară de ceva Woolly Buggers nu am văzut nimic la vânzare.

La polul opus, muștele legate de către cei care fac asta de zeci de ani și care au pescuit cu ele de când se știu, construindu-le sau adaptându-le pentru peștii autohtoni, testându-le în sute de partide de pescuit pe apele noastre sunt, în mod firesc, alegerea corectă.
În concluzie, începători sau avansați, nu ezitați să vă folosiți de experiența acestor oameni. Este mai comod și mult mai la îndemână iar în final, chiar mult mai ieftin. Nu uitați însa să vă informati înainte de a face o achiziție și alegeți cu înțelepciune. Respectați-vă hobby-ul.

Flyfishing

About the author

Streamers!

3 Responses to “Muște bune, muște rele”

 1. Bogdan Uncescu says:

  Si totusi, caut si nu prea gasesc persoane care se pricep la legat si vand si muste in acelasi timp.

  Sunt incepator, inca nu am apucat sa-mi cumpar un set si materiale de legat muste. Vreau weekend-ul urmator sa merg la o partida de clean.

  De unde gasesc de cumparat ? 🙂

  Mersi,

  Bogdan.

 2. romulus says:

  Bogdan, cu cea mai mare placere te ajut, discutam pe mail pentru ca sunt unele detalii pe care trebuie sa le stiu.

Leave a Reply