MIKE IACONELLI – Pasiunea americană

14 Jan, 2012 |

Foto Seigo Saito

 

S-a născut pe 17 iunie 1972 în Pittsgrove (statul New Jersey) şi la scurt timp a început să fie interesat de pescuit. Uşor-uşor a devenit un pescar profesionist chiar dacă la un moment dat avea în plan să rămână DJ. A absolvit universitatea Rowan cu specialitatea relaţii publice şi publicitate, dar marea sa pasiune a rămas tot pescuitul. Este vorba despre Mike Iaconelli, un pescar plin de energie şi o figură cu totul specială în contextul BASS.

Mike, prima întrebare este una care se potriveşte oricărui pescar şi care este cumva introducerea în discuţia noastră. Cum a început totul la tine?

”Este simplu de răspuns. Familia mea m-a introdus în tainele pescuitului de când eram copil. Nu mint dacă îţi spun că am început să pescuiesc pe la 2-3 ani. Cred că era anul 1974 sau 1975. Când am crescut destul de mare să pot ţine în mână o lansetă şi o mulinetă, am început să dau la păstrăv şi la biban soare (regina bălţii).

Îţi mai aminteşti prima ta aventură pe apă?

“Normal. Îmi aduc şi acum aminte de momentele când mă aflam cu bunicul şi unchiul meu în munţii Pocono din Pennsylvania. Eram într-o mică expediţie de pescuit la păstrăv şi toţi pescuiam dintr-o barcă mică. Nu aveam motor, sonar şi niciun fel de echipament de ultimă oră. Pescuiam simplu cu viermi şi există multă dragoste în ce făceam. Simt şi acum atacurile păstrăvilor şi plăcerea de a-l captura”.

Pasul spre pescuitul de performanţă cum s-a produs?

”La început nu aveam treabă cu bass-ul. Cred că abia pe la 11-12 ani am descoperit pescuitul la bass. Pe timpul liceului m-am perfecţionat în domeniu, iar în facultate am intrat într-un club de bass. Atunci mi-a venit ideea de a încerca şi ceva ca profesionist şi am aşteptat să termin cursurile universităţii Rowan să-mi văd visul cu ochii. Îmi aduc aminte că la un moment dat am câştigat o barcă în 1994 şi după cinci ani de pescuit ca amator şi ca semi-profesionist clasa I, am intrat în circuitul BASS, în 1999”.

În 1994  ai câştigat primul tău premiu. 

”Da. A fost una dintre răscrucile importante din cariera mea. Până să câţtig această barcă aveam una mică, de 3.65 metri. Astfel, câştigarea acelui turneu în 1994 mi-a dat posibilitatea să intru în posesia unui echipament superior calitativ şi uşor-uşor am început să intru şi eu în calcul”.

Mike, aproape an de an ai câştigat câte ceva. Ai avut o tactică secretă câştigătoare?

”Wow. Bună întrebare. Cred că atuul meu a fost că la fiecare partidă de pescuit am dat tot ce am avut mai bun din mine şi de fiecare dată am trăit  momentul la maxim. Niciodată nu m-a interesat ce face altul şi niciodată nu am gândit în trecut. La fiecare concurs la care am participat am luat în calcul toate opţiuniile şi am făcut în aşa fel încât peştele să-mi spună cum trebuie să-l prind”.

Fiecare pescar cred că are o strategie proprie, o tehnică favorită şi ceva cu care să se impună în faţa celorlalţi. Cum stau lucrurile în tabăra ta?

“Încerc de fiecare dată aştept să văd ce vrea peştele de la mine. De obicei, încep partida în forţă, cu năluci cu bătaie rapidă gen crankbaiturile Laser Lure şi spinnerbait-urile Molix. Dacă văd că acestea nu au niciun efect atunci o las mai moale şi încerc ceva de fineţe. Mai exact, cu beţe light şi năluci pe măsură precum viermii mânuiţi în stilul shakey head, care este favoritul meu”.

Foto: Seigo Saito

Care este cel mai important lucru pentru tine în timpul unei partide?

Clar că de-a lungul unei partide concentrarea este esenţa, iar mintea deschisă este completarea perfectă. Eu încerc să nu gândesc la ce a fost ieri, să nu trăiesc din amintiri, ci să conştientizez că azi este o altă zi, iar peştele se comportă altfel. Fiecare zi este diferită aşa cum şi peştii se comportă altfel în viaţa de zi cu zi”.

E clar că echipamentele pescarilor profesionişti americani sunt deosebite. Care este arsenalul tău etalon?

”Recent am semnat un contract cu Abu Garcia pentru lansete şi mulinete. Sunt mândru că pot folosi sculele lor câţiva ani de acum încolo şi pot să-ţi spun că Abu Garcia face nişte produse minunate. Apoi, mă impact perfect cu năluca Laser Lure”.

Apropos, tot timpul o scoţi în evidenţă.

”Da. Este o nălucă cool şi nu tot timpul noua tehnologie este prezentă în arsenalul nostru. Cu nălucile Laser Lure lucrurile stau altfel şi pot să-ţi spun că voblerele tip crankbait şi cele top waters sunt senzaţionale şi fac ravagii în pescuitul bass-ului. Au o vibraţie impecabilă, culori deosebite şi sunet atractiv. Tehnologia folosită în aceste năluci este una revoluţionară în domeniu şi este de real folos într-o partidă de pescuit”.

Foto: Bass Communication

Destui de mulţi oameni te consideră un pescar cam nebunatic şi chiar excentric. Care este răspunsul tău pentru cei ce te consideră astfel?

”Nu cred că nebunatic este termenul cel mai potrivit. Eu iubesc pescuitul, iar pentru mine nu este un sentiment mai plăcut ca atunci când capturez un bass. Unul mare am vrut să spun”.

Fiecare pescar are lacuri, râuri preferate. 

”Aşa este. Şi eu am câteva locuri unde mă simt cel mai bine când merg la pescuit. Şi am să ţi le spun în ordinea preferinţelor mele – lacul Champlain din New York, lacul Guntersville din Alabama, lacul Falcon din Texas, râul Potomac din Maryland şi lacul Clear din California”.

Revenind la concursuri spune-mi cu ce ai greşit anul trecut de te-ai clasat doar al doilea la Bassmaster classic? 

”Chiar nu am greşit cu nimic. M-am gândit şi eu la acest lucru şi chiar şi acum recunosc că nu aş schimba nimic din ce a fost anul trecut. Sunt convins că atunci când trebuie să se întâmple ceva se întâmplă şi cred că nu a fost să fie ca eu să devin campion”.

Foto: Bass Communication

Ce ţi-ai propus pentru 2010?

”Ca de fiecare dată, să câştig turneul şi să devin pescarul anului. Mai mult, vreau să câştig fiecare concurs la care particip, dar recunosc că am şi alte planuri în afara competiţiei. Vreau să perfecţionez emisiunea TV, City Limits, şi să pun la punct o colecţie de haine numită Basshole. Şi ca să închei lista cu priorităţi îţi spun că sunt interesat să atrag cât mai mulţi copii în zona pescuitului”.

Ştiu că eşti şi un mare amator de muzică, dar în preferinţele tale se numără două stiluri care nu prea se leagă între ele – hip hop-ul şi rock-ul.

“O altă bună întrebare. În perioada copilăriei mele ascultam hip hop, practicam breakdance-ul şi eram şi DJ. Rap-ul era o cultură şi n-am putut să o ocolesc. Însă cu rock-ul alternativ simt energia şi pasiunea în muzică, iar când simt nevoia unei motivaţii în plus puţin metal este exact ce trebuie“.

Momente de referinţă din cariera lui Mike Iaconelli:

 •  1994 câştigător NC Top 100 (divizia de amatori)
 • 1997 Redman Points (campion)
 • 1998 NJ B.A.S.S. Federation (Mr. Bass)
 • 1998 câştigător BFL Champlain
 • 1999 pescarul Wrangler
 • 1999 câştigător Vermont Top 150
 • 2002 câştigător Georgia Tour
 • 2003 campion Bassmaster Classic
 • 2005 câştigător FLW Chevy Open
 • 2006 câştigător BASS Southern Challenge
 • 2006 pescarul anului Bass
 • 2008 câştigător Stren Series (divizia nord)
 • 2008 câştigător Stren Series (divizia nord)
 • 2009 Locul 2 – Bassmaster Classic

Lenţi Chiriac


Interviuri

About the author

Adept al rockului, realizator de emisiuni radio si nu in ultimul rand, pescar.
No Responses to “MIKE IACONELLI – Pasiunea americană”

Leave a Reply