Lacul Oaşa

17 Sep, 2016 |

 Lacul Oasa, un lac cu pastravi

“La altitudinea de 1260 îşi va întinde apele unul dintre cele mai luminoase lacuri de acumulare din munţii ţării. Lacul Oaşa cu o suprafaţă de 453 ha şi o adâncime a apei la baraj de 90 m. De îndată ce acesta se va forma, in cincinalul viitor, gospodarii destinelor pescaresti vor harnici pe malurile lui pentru a face din el un adevarat rai al pescarilor”.

Aceste cuvinte de mai sus sunt scrise de Paul Decei in cartea Lacuri de munte-Drumetie şi pescuit scrisă intre ani ’75-’80. Dacă citeşti aceste rânduri “unul dintre cele mai luminoase lacuri”, “rai al pescarilor”, cum sa nu-ti doreşti sa vizitezi acest lac ca să-ţi petreci cateva zile cu undiţa pe malurile lui.

Lacul Oasa. Nu mai este pastrav?

In anul 2016 situaţia nu era cea visată de Paul Decei , mai ales ca înaintea plecarii am cautat pe internet informaţii priviind pescuitul pe Lacul Oaşa. Rezultatul, păreri sceptice: ” nu mai este pastrav”, “lac branconat”, “nu merită sa pescuiesti”, “nu se prinde nimic” mi-au dat o latură negativă de pornire spre destinaţie.

Lacul Oasa - Pastravi la musca

Mulţumit cu puţinul, ajuns la destinaţie am abordat lacul după metoda clasică fără prea multă filozofie , am cautat golfuri de preferat cele in care se varsă un pârâu sau râu, coada lacului, locuri unde umblă bancurile de puiet sau boistean, prezenţa unui atac la suprafaţa , observatii pe care le-ar fi făcut orice pescar. Metoda simplă si eficientă care mi-a adus in fiecare zi păstrav de lac in unghita.

Lacul Oasa, pastrav la musca, pastrav de lac

Da, am întâlnit pastrav de lac pe Oaşa, dar imi pare nespus de rău ca nu am întâlnit pescari la muscă pe lac, prezenţa lor pe lângă cea a păstrăvului ar fi făcut sa-mi întărească și mai mult increderea in vorbele lui Paul Decei decât in “Vorbele Internetului”.

Pe drum la pescuit spre Lacul Oasa

 

 

Flyfishing

About the author

M-am născut lângă un tată blinkerist, am crescut pe malul Someșului, și m-am maturizat cu pescuitul la muscă, activitate care mi-a adus o mulțime de prieteni de suflet .

5 Responses to “Lacul Oaşa”

 1. Silu says:

  Bravo! Dificil pe lac. Cum i-ai prins?

 2. Romulus says:

  Servus .Am scris in articol.

 3. Name says:

  Super poze. N-am mai fost la Oasa de vreo 5 ani. Din acelasi motiv. Nu se mai prindea.

 4. romi says:

  Adevarul că lacul Oașa trebuia sa fie un colț de rai pentru pescari , și pentru pastravul de lac exemplarele prinse ca dimensiune sunt mici când te gandesti ca pot depăși 20 kg intr-un mediu adecvat

 5. Codrut says:

  Cam greu sa te apropii de vreo apa veche fara sa te doara maruntaiele la gandul cum si ce ar fi fost daca nu ar fi ce este acum. Altfel, vorba antevorbitorului. Dificil pe lac.
  Cum i-ai prins moncher? Ca sa fiu mai mitic decat Zeus.
  P.S. Rock’n’Roll Bro!

Leave a Reply