La gura sobei

08 Jan, 2014 |

În primul rând, vreau să vă urez tuturor celor ce citiţi aceste rânduri un sincer La Mulţi Ani. Să aveţi parte de cât mai mult timp pentru a lansa muştele prin faţa peştilor din apele pe unde bântuiţi atunci când ieşiţi la pescuit. Un an bun şi prosper vouă şi familiilor voastre!

Asa era in toamna pe Mures

După ce forfota şi frenezia angajamentului personal în sărbătorirea crăciunului şi a noului an ne-a smuls şi ultimele picături de energie, totul a devenit istorie, iar „liniştea” ce se aşterne după sărbători ne reintroduce în monotonia săptămânilor cu rutinele bine ştiute.

DSC_6839

Apele la care visam

Nouă celor cu pasiunea legatului muştelor artificiale nu ne ramâne decât să ne bucurăm de serile în care ne putem adânci în muncă, la proiectele de pregătire a sezonului de pescuit ce urmează. Efectele abstinenţei de la pescuit devin din ce în ce mai evidente. Visăm cu ochii deschişi la apele râului, la luptele pierdute din sezoanele trecute, la exploziile avaţilor din margini de curenţi, la dimineţile în care roua se agăţa de frunzele tufişurilor de pe mal, trimiţând în toate direcţiile săgeţi din lumina soarelui, ce alene se ridica la orizont. Cei mai curajoşi sfideaza indicaţiile termometrului şi se duc pe Râu chiar şi în această perioadă. Nu contează că şansele de a se întâlni cu peştele urmărit sunt diminuate. Intâlnirea cu Râul este binefăcătoare sufletului de pescar, ce tânjeşte după acele clipe de singurătate în compania partenerilor noştri dragi.

Din meniul clenilor

Pentru cei ca mine care iubesc legatul muştelor artificiale, vă voi prezenta câteva din ultimele mele creaţii din seria streamerelor Anonimus. Ca şi la exemplarele prezentate în anul trecut, acestea sunt legate pe cârlige cuprinse între dimensiunea 2 şi 10. Predomină cele legate pe 6 şi 8.

Anonimus – Black & Gold

Anonimus Black & Gold

Cârlig: # 8 auriu, cu ochetul drept
But: Flash cu reflexii auri şi floss galben
Corp: Tinsel medium, auriu holografic
Aripa: Fulg de răţoi
Cerclaj: Sârmă argintie
Hackel: Fulg de răţoi
Cap: Aţă neagră

Notă: – combinaţia auriu negru, cu toate că nu imită nimic anume din ceea ce peştele gaseşte în mod natural în jurul lui, s-a dovedit în timp, ca fiind una ce declanşează reflexul de a ataca musca, la câteva specii de răpitori din apele curgătoare româneşti. Avatul, cleanul şi păstrăvul, sînt victimele de pînă acum ale lui Black & Gold.

Anonimus – Pink

Anonimus Pink

Cârlig: # 10 streamer
But:

Tinsel argintiu holografic şi aţă roz fluorescentă

Corp: Tinsel medium argintiu holografic acoperit cu plastic roz transparent
Aripa: Fulg de bibilică
Cerclaj: Sârmă argintie
Hackel: Fulg de bibilică
Cap: Aţă neagră

Anonimus – Green

Anonimus Green

Anonimus Green – varianta albă …?! 🙂

Cârlig: # 8-10 streamer
But: Tinsel plat argintiu holografic şi floss verde fluroscent
Corp: Tinsel argintiu holografic si plastic verde fluorescent transparent
Aripa: Fulg de răţoi negru (variantă – alb)
Cerclaj: Sârmă argintie
Hackel: Fulg de răţoi negru (variantă – alb)
Cap: Aţă neagră

Anonimus – Blue

Anonimus Blue

Anonimus Blue – cu fulgi de porumbel

Cârlig: # 6 streamer, (variantă – ochet drept şi cârlig din inox)
But: Tinsel plat argintiu holografic şi floss albastru deschis
Corp: Tinsel argintiu holografic si plastic albastru transparent
Aripa: Păr negru din coadă de vulpe polară, in care am montat doua fire de flash holografic (variantă – fulg de porumbel)
Cerclaj: Sârmă argintie doar la variantă
Hackel: Fulg de răţoi (variantă – fulg de porumbel)
Cap: Aţă neagră

Toate aceste încercări de a pune culoare în seria streamerelor Anonimus, sînt rezultatul a doua întâmplări. Intrând într-un magazin de chinăzării, am găsit o pungă cu tuburi de 2 mm de plastic colorat, transparent. Anul trecut am discutat cu câţiva prieteni, pescari şi ei, despre importanţa culorilor la muştele cu care pescuim. Aşa că, planul meu este ca în 2014, clenii şi avaţii din apele româneşti să facă cunoştinţă cu aceste Anonimusuri colorate. Voi ce ziceţi? Am vreo şansă?

Flyfishing, Flytying

About the author

Privesc obsesiv la tot ce misca in ecosistemul unui rau. Ochii mi se umplu de lacrimi, la fiecare reintalnire cu Regina Nordului. Toxicoman irecuperabil, ma droghez cu doze cosiderabile de fly fishing zilnic. Nu stiu tot si nici nu ma intereseaza sa stiu. Dar un lucru il stiu cu siguranta, ca nimic pe lume nu poate fi mai divin, decat o apa turcoaz, un bat de doua maini, un fir WF lansat transversal pe rau, un forfac Int., o musca conceputa si legata de mine la capatul forfacului si asteptarea/speranta/visul ce ma acapareaza, ca un pastrav de mare sa se lase ademenit. Iar daca mai am si un prieten de suflet cu mine in jurul focului de tabara, gandul mi se indreapta spre Dumnezeu si-i multumesc.

4 Responses to “La gura sobei”

 1. Ghenadie says:

  pazea pestilor, artileria e pregatita …

 2. Name says:

  la multi ani!

 3. Hell says:

  La Multi Ani baieti!!
  Dl. Petru (si nu numai) va astept anul asta (din nou) pe aici.
  Un an nou bun, plin de capturi si cat mai zgomotos de la mulineta 😉

 4. romi says:

  sa fie apa curata si vai de mama lor

Leave a Reply