KEVIN VANDAM – Pescarul perfect

14 Jan, 2012 |

Foto: Seigo Saito

În istoria tuneelor de bass din America mulţi pescari au scris istorie, dar, parcă, nici unul nu a reuşit să ajungă la nivelul lui Kevin VanDam. Mulţi îi spun simplu KVD şi este considerat numărul unu în rândul pescarilor de spinning din lume, cel mai titrat, dar şi cel mai bogat dintre ei (a câştigat doar în 2010 4,6 milioane dolari).
S-a născut pe 14 octombrie 1967, în Kalamazoo (Michigan) şi, încă de mic, a fost atras de pescuitul la bass. Este căsătorit şi are doi băieţi gemeni.

Am să vă propun în continuare un interviu cu acest celebru pescar american, interviu pe care l-am realizat în urma unei discuţii telefonice în direct .

“Îmi aduc aminte că prima mea partidă de pescuit am făcut-o alături de tatăl meu, când aveam trei ani. Ştiu sigur că a fost o partidă de pescuit la copcă. Nu-mi aduc aminte care a fost primul peşte pe care l-am prins, dar îmi aduc aminte că primul bass pe care l-am capturat a fost când eu aveam în jur de şase ani. N-a fost unul mare, cred că avea vreo 30 de centimetri, dar el m-a făcut să mă îndrăgostesc de pescuit. În acea perioadă nu aveam numai bass-ul în sânge aşa că mergeam la pescuit pentru multe alte specii precum păstrăv, regina bălţii, ştiucă etc. De fapt, îmi plăcea orice peşte care muşca, dar bass-ul a rămas în cele din urmă favoritul meu“.

Vreun motiv anume?

“Pentru modul în care atacă năluca, pentru dârzenia cu care luptă, dar şi pentru faptul că în lacurile aflate în zona în care m-am născut eu era tipul de peşte pe care îl prindeam cel mai des. Mai mult, bass-ul avea şi cea mai mare greutate dintre toate speciile existente în acele lacuri“.

În afară de primul bass pe care l-ai prins îţi mai aduci aminte de ceva remarcabil din prima ta perioadă ca pescar?

“Remarcabil înseamnă pentru mine să fiu pe apă şi să pescuiesc. Iubesc orice partidă de pescuit, statul în natură şi nu contează ce fel de peşti prind. A contat că în zona mea erau multe lacuri şi a fost normal să mă îndrăgostesc de peştii de apă dulce. Poate că dacă m-aş fi născut în zona oceanului eram un adept al peştilor de apă sărată. A fost însă fie cu răpitorii de apă dulce şi, în special, cu bass-ul, fie cu gură mică sau mare, cel mai accesibil peşte pentru mine, un peşte perfect pentru competiţie“.

Foto: Seigo Saito

Să ajungi pescar profesionist trebuie să te motiveze ceva anume sau o poţi face doar ca hobby?

“N-a fost niciodată un plan al meu să ajung pescar profesionist. M-am dus la concursuri din plăcere pentru pescuit, împreună cu fratele meu, şi la vârsta de 14 ani, cu ocazia unui concurs local, m-am clasat pe locul 2. Mi-am dat seama că pot mai mult şi cum turneele de B.A.S.S erau promovate intens de canalale TV, mi-a venit ideea să particip în continuare la concursurile de gen. Îmi aduc aminte că nu ratam nicio emisiune TV, citeam tot ce era scris prin diverse reviste despre pescuitul la bass şi aşa mi-a venit pofta de a intra în joc.

Am participat la concursurile organizate în zona Michigan apoi, uşor, uşor, am dorit să ajung mai sus. Mergeam cât se poate de des la pescuit, mă perfecţionam zi de zi şi, în cele din urmă, am intrat în zona mai înaltă a pescarilor pe când aveam în jur de 18 ani.

A fost o evoluţie naturală pentru mine şi încă de la primele concursuri profesioniste am avut succes“.

Kevin, care a fost prima ta intrare în lupta profesioniştiilor de bass?

“În sezonul 1991 şi atunci am avut prima mea clasare pe podium“.

Dar că să intrii în circuit îţi trebuie ceva bani. Fără sponsori nu prea merge.

“Aşa e, dar eu aveam strânşi 20.000 de dolari. Munceam vara, mai primeam de la părinţi şi aceşti bani i-am folosit pentru concursuri. Dacă vrei să intrii în circuitul profesionist ai nevoie de mulţi bani. La început nu te bagă nimeni în seamă şi e tare greu. Cei 20.000 de dolari i-am cheltuit în primul an, dar locul pe podium  m-a salvat în cele din urmă“.

Când ai început să nu mai cheltui bani din propriul buzunar?

“În primul an am mers pe cont propriu, dar pentru că în acel sezon m-am descurcat bine şi am ajuns pe locul întâi la punctaj, am început să fiu luat în calcul de diverse companii. Apoi, m-am clasat pe 5 sau 6 pentru calificăriile pentru Bassmaster Classic şi ofertele au început să vină. Cred că aveam pe atunci vreo 12 firme care m-au ajutat ca sponsori. Au venit la mine, în primul rând, acele firme a căror produse eu deja le foloseam“.

Ai în palmares multe titluri, tot felul de clasări care mai de care mai spectaculoase. Care este totuşi titlul favorit?

“Dintre toate, pescarul anului este titlul care mă onorează cel mai mult. Spun asta, deoarece acest titlu încununează activitatea ta ca pescar. Bineînţeles, Basmaster Classic este turneul suprem, dar este, totuşi, un singur turneu pe când titlul de pescarul anului este peste toate turneele“.

Foto: Seigo Saito

Dar un titlu de pescar al anului anume?

“Greu de spus. În 2010 am câştigat al şaselea titlu de pescar al anului, iar ultimele trei au fost consecutive. Dar dacă mă gândesc bine, cel din 2010 îmi este cel mai drag şi pentru faptul că abia acum am înţeles ce greu e să câştigi un astfel de trofeu“.

Kevin, care este secretul tău pentru care ai ajuns numărul unu?

“Ha, ha. Nu este niciun secret. Doar multă muncă. Muncă dificilă. Pun multă pasiune şi muncă în ce fac şi orice fac în domeniu fac din plăcere. Pentru mine nu este un chin să mă scol dimineaţa, să bat atâta drum la turnee aşa că totul este uşor pentru mine din acest punct de vedere“.

Ca să ai şanse de câştig, ce trebuie să faci mai întâi?

“Sunt atât de multe lucruri de făcut, atâtea elemente implicate în acest proces de competiţie încât trebuie să fii foarte calculat. Pescuitul bass-ului este o ştiinţă şi trebuie să ţii cont de mulţi factori precum schimbăriile atmosferice, tipologia lacurilor, diverse anotimpuri etc. etc. etc. Trebuie să fii atent la toate aceste variabile, să le pui cap la cap şi să mergi pregătit pentru fiecare concurs. Trebuie să pescuieşti zi de zi, să te concentrezi şi la antrenamente şi chiar, dacă de multe ori mai mult pierzi decât câştigi, trebuie să insişti, pentru că la un moment dat va veni şi ziua ta“.

În timpul unui concurs ai un inamic anume?

“Ha, ha. N-am niciun rival. Suntem doar o gaşcă care ne luptăm cu peştii. De obicei, nu ştii ce fac ceilalţi aşa că eşti pe cont propriu şi trebuie să ai grijă doar de tine“.

Cu ce echipament te înţelegi cel mai bine?

“Folosesc diverse combinaţii şi contează ce tip de tehnică folosesc. Îţi pot spune că în anumite zile am la dispoziţie şi 30 de echipamente diferite din care trebuie să aleg câteva cu care ies pe apă. Ca firme, normal, pescuiesc cu cele care mă sponsorizează şi dacă mă refer la lansete şi mulinete, Quantum sunt de bază“.

Foto: Seigo Saito

De ce este spinnerbait-ul năluca ta favorită?

“Probabil pentru că am crescut cu ea. Încă de mic am avut-o în trusă şi am prins mulţi peşti cu ea. Este o nălucă versatilă care atrage peştii fără probleme. O poţi folosi la orice adâncime, în orice condiţii şi prinde“.

Am citit că eşti purtător de cuvânt pentru o serie de firme. În ce constă această funcţie?

“Cu câţiva dintre sponsorii mei sunt într-o relaţie strânsă şi mă refer la o serie de firme cu care colaborez pentru a îmbunătăţi sau a crea noi echipamente de pescuit precum năluci, lansete etc. Eu le dau idei, aduc îmbunătăţiri le spun cum ar trebui să funcţioneze o nălucă sau o mulinetă în diferite condiţii, cu anumite tehnici şi ei le pun în practică. De exemplu, am realizat pentru Strike King multe năluci care îmi poartă numele. Unele năluci le-am inventat, altele le-am remodelat, le-am schimbat culorile şi au ajuns la o altă dimensiune. Cu Quantum la fel. Am câteva modele de mulinete şi lansete cu numele meu, la care mi-am adus contribuţia în diferite moduri. Cu Mustad am colaborat foarte bine la realizarea unor modele noi de cârlige şi lista e lungă“.

Kevin, relaţia ta cu sponsorii se leagă doar de anumite produse şi de locul ocupat la finele unui concurs?

“Nu. An de an discutăm tot felul de strategii, ei îmi aduc la cunoştiinţă trendurile pieţei şi eu vin cu ideile mele, le dau sfaturi cum să gândească un produs sau altul şi cum să-l prezinte, de exemplu“.

Şi ţin cont de sfatul tău?

“Mă respectă şi ţin cont de ce le spun, pentru că eu le folosesc. Şi nu numai eu, ci pescarii, în general. Aceste produse nu sunt făcute special pentru mine, ci pentru toţi pescarii din lume“.

Ai încercat să pescuieşti în afara graniţelor americane, să încerci şi la alte specii?

“Bineînţeles. Am pescuit în America de Sud, în Mexic, Canada, dar şi în Spania. Am fost în multe locuri“.

Foto: Gary Tramontina

Ceva mai exotic?

“Da, am fost în Costa Rica, am fost pe Amazon şi am pescuit specii diferite. Atât peşti de apă dulce, cât şi de apă sărată“.

Care a fost cel mai mare peşte pe care l-ai capturat vreodată?

“Simplu de răspuns. În 2009 am prins un rechin lămâie. care a avut cam 3,30 metri. Nu l-am cântărit, dar cred că avea în jur de 180 de kilograme“.

Ce hobby-uri ai?

“Îmi place să vânez cerbi“.

Muzica preferată?

“Mai mult rock“.

Trupa preferată?

“Metallica“.

Palmares Kevin VanDam:

  • desemnat pescarul numărul 1 în lume, în 2009.
  • de 6 ori pescarul anului sub egida Toyota Tundra Angler of Year – 1992, 1996, 1999, 2008, 2009 şi 2010).
  • de 3 ori campion Bassmaster Classic (2001, 2005, 2010).
  • de 16 ori a ocupat locul 1 în etapele B.A.S.S.
  • de 90 de ori a intrat în top 10.
  • de 136 de ori s-a clasat în primii 20.
  • primul pescar care a câştigat pentru prima oară 2, 3 şi 4 milioane de dolari în turneele BASS
  • a câştigat 14 trofee importante în carieră.
  • la vârsta de 23 de ani a câştigat primul titlu de pescar al anului fiind desemnat cel mai tânăr pescar care a primit acest premiu.

 

Lenţi Chiriac

Interviuri

About the author

Adept al rockului, realizator de emisiuni radio si nu in ultimul rand, pescar.
No Responses to “KEVIN VANDAM – Pescarul perfect”

Leave a Reply