Invitatie la drumetie si pescuit pe valea Somesului Mic – Editia a doua, revizuita si adaugita

16 Oct, 2018 |

“O invitaţie la drumeţie şi pescuit pe valea Someşului Mic, de la izvoare până la Cluj-Napoca, în care râul, metamorfozat în pelerin, îşi dezvăluie secretele peştilor săi, iar liniştea înălţimilor, sălbăticia şi pitorescul zonelor naturale protejate de pe cursul şi din vecinătatea văii sunt transferate, prin cuvinte şi imagine, iubitorilor naturii.”

Volumul, care cuprinde 187 de pagini si abunda in fotografii color, este structurat in trei parti distincte.
In prima parte este prezentat cursul Somesului Mic, de la izvoare pana la Cluj-Napoca, fiind descrise vaile Somesului Cald, ale Somesului Rece (cu afluentul sau principal, Racataul) si ale Somesului Mic, rezultat din confluenţa Someşului Cald cu Someşul Rece la nivelul lacului de acumulare Gilau.
In partea a doua sunt oferite informatii privind fauna de pesti a Somesului Mic, tot pana la Cluj-Napoca. Pestii sunt descrisi, ilustrati (majoritatea lor) prin fotografii color,  este prezentat modul de viata, limitele de raspandire actuale si statutul protectiv. Partea a treia trateaza zonele aflate sub regim de protectie de pe cursul si din vecinatatea vaii Somesului Mic, grupate in trei categorii: arii naturale protejate de interes comunitar integrate in reteaua ecologica europeana Natura 2000, arii naturale protejate de interes national si arii naturale protejate de interes judetean.
Volumul mai include un capitol final sintetizand rezultatele observatiilor asupra faunei de pesti si o anexa in care este prezentata o cheie pentru identificarea pestilor adulti din sectorul Somesului Mic cuprins intre izvoare si municipiul Cluj-Napoca.
Featured, Locuri

About the author

Singur cum umblam atunci pe Somes, auzeam ce vorbesc aia de pe partea cealalta. Si la un moment dat aud pe unu zicand: “Uite ma pe ala, ca da la pastrav!” M-am gandit “Uite ma ce face bautura din om” si abia pe urma mi-a cazut fisa. Am dat vegetatia la o parte sa pot vedea in josul apei si acolo era Romi bagat in mijlocul Somesului.
No Responses to “Invitatie la drumetie si pescuit pe valea Somesului Mic – Editia a doua, revizuita si adaugita”

Leave a Reply