Impresionismul și pescuitul la muscă

02 May, 2012 |

Somesul Cald, dupa-amiaza de vara / ulei pe panza / 80 x 70 cm / 2012

Pe Claudiu l-am cunoscut anul trecut, a fost simplu, ne-am întins mâinile, ne-am prezentat apoi ne-am întins firele de muscă împreună. Acum ne întindem poveștile de pescuit, idealurile, visele, poate iluziile. 

“Sunt momente în viață care te duc înspre o bucurie neașteptată și adânc înnoitoare, proaspete și curate. Îmi aduc aminte cu plăcere și acum descoperirea beției culorilor din adolescența naivă și necunoscătoare, curată și pură, de frumusețea descoperirii picturii în aer liber, a culorii efervescente așternută cu adâncă trăire pe pânză, într-un real și adevărat tumult al spiritului.

Somesul Cald, impresie de seara / ulei pe panza / 120 x 100 cm / 2012

Îmi amintesc istorii ale vieților unor artiști, care și-au dăruit întreaga trăire adevărat spirituală cât și trupească, unui ideal, unei frumuseți atunci redescoperită, aceea a simplității și frumuseții naturii. Pot spune că impresionismul a fost o dragoste la prima vedere, un început al traseului meu artistic. La această mișcare am facut referire mai sus.

Așa cum impresionismul a fost o descoperire și o dragoste înnoitoare, sinceră și pasională, la fel și pescuitul la muscă este acum, vorbind prin analogie, o desfătare a simțurilor și a spiritului. Un spirit dornic de libertate, de trăire în armonie cu natura, un spirit al frumosului și al plăcerii simțurilor primare. O stare de adâncă beție, trăită însă lucid pe malul apei, în care atenta observare a naturii, a mediului, te duc conștient și constructiv înspre bucuria finală, a agățării peștelui în musca făurita de mine.

Prin pescuitul la muscă am redevenit acel adolescent visător și curat, pe ale cărui ape imaginare se aștern necontenit luminile și culorile unei lumi adânc paradisiace”.

Claudiu Presecan

Flyfishing

About the author

M-am născut lângă un tată blinkerist, am crescut pe malul Someșului, și m-am maturizat cu pescuitul la muscă, activitate care mi-a adus o mulțime de prieteni de suflet .

5 Responses to “Impresionismul și pescuitul la muscă”

 1. Codrut iFish says:

  Îmi place. Totul curge precum râul. Precum au deschis niște băieți drumul către impresionism la Barbizon, la fel trebuie să ne adjudecăm și noi câte un falanster similar. Mai ales că absintul este, din nou, la liber. 😉

 2. Remus says:

  sunt mandru sa am printre prieteni mei de pescuit ( alias bautura)
  asa om.

 3. romulus says:

  Sper ca partidele de pescuit sa ne fie asa colorate si sa ne impresioneze la fel de mult ca si tablourile lui Claudiu.

 4. Ghenadie says:

  no, da noi cand ne adunam la un taifas, la gura ulcelei cu palinca insotita de ceapa verde si preferatul meu- cas proaspat…?

 5. romulus says:

  am auzit ca cel de la redactie, pune un plan de intalnire pe un lac cu pastravi , sa punem de o tabara, cu horinca multa si toate cele, aduc si un aparat de facut tatuaje, ca stiu si eu ce dorinte au unii dupa ce beau.

Leave a Reply