Doua luni de prohibitie?

19 Apr, 2015 |

Trebuie sa ne mentinem preocupati si in perioada prohibitiei. Legam muste si povestim. Cand in sfarsit Muresul a inceput sa scada si tulbureala disparea de la o zi la alta, a venit si prohibitia.

6

Efectele abstinentei de la pescuit ma afecteaza de fiecare data cand vad raul. Un tremurat usor al mainilor si o neliniste interioara care ma indeamna la statutul de braconier si contravenient. Imi vine sa incalc regula prohibitiei si sa cobor la rau cu mustele legate in zilele mohorate ale iernii ce tocmai ne-a zis la revedere. Inca mai rezist, dar pana la urma tot am sa ma duc la pescuit ca eu doua luni nu voi fi in stare sa evit sa ies pe apa.

Am legat cateva modele noi de Anonimus ca variante ale unor muste artificiale ude sau inspirate de clasicele, bine cunoscute, special create pentru somon acum mai bine de 150 de ani, ce si azi fac ravagii prin populatiile de salmonide de pe toate meridianele, dar dupa cum vedeti si in imaginile cu pesti, prezentate de mine.

2

Anonimus BP o varianta a renumitei Black Prince legata pe un carlig Low Water de somon. In principiu la fel dar cu o aripa compusa din par de vulpe polara vopsita nergu, sau din coada de veverita siberiana, este musca cu care am prins o sumedenie de pastravi de mare, in raurile Scandinaviei. De obicei ma folosesc de dimensiuni mici de carlg si anume #8-10. Ei dar astea nu mi-au prins doar pastrav de mare sau ocazional si cate un somon mult prea curios. Au prins si pastrav stationar sau chiar si lipani. Asa ca nu vad de ce ele sa fie refuzate de clenii sau pastravii din Romania.

In poza urmatoare aveti un Anonimus MB ce isi trage inspiratia din cateva variante interpretative ale renumitei March Brown.

3

Despre musca asta artficiala s-au scris kilometrii de pagini. Cunoscatorii recunosc trasaturile unei nimfe tot la fel de renumite ca si surata ei „Uda”. Incepatorii in ale „muscaritului” trebuie sa ia aminte insa ca cel care a facut cunoscuta aceasta musca uda in lumea pescuitului la musca artificala este Izaak Walton si ca el a denumit creatia sa „The Moorish Fly” (Musca maura). Prietenul meu norvegian Erling Olsen spune ca un cunoscut profil al pescuitului la musca artificiala din Tara Fiordurilor, Trygve Berntsen, o compara cu un mascul de March Brown ce este de o nuanta mai inchisa, in cartea sa „Tu peste migrator”. Erling O, ce este si el un mare iubitor al acestei muste artificiale si dupa cum vedeti pe buna dreptate, recomanda o reteta ceva mai neortodoxa si anume:

  • Tag: – 3 ture de tinsel oval argintiu
  • Tail: – fibra din pana de coada de la fazan
  • Body: – lana de un gri inchis de lup sau similar
  • Ribbing: – tinsel oval argintiu
  • Wing: – fibre din pene de coada de la fazan peste care se leaga un manunchi medium de par din coada de veverita siberiana.
  • Hackle: – prepelita
  • Head: – ata neagra lacuita

4

 

7

Silver Grey este o musca artificiala ce il are ca autor pe renumitul James Wright si a fost gandita de acesta pentru somon cam la anul 1850. Dar fiind una din cele mai populare muste artificiale cu un corp argintiu din tinsel plat, cu trecerea timpului reteta a fost copiata si au aparut sute de variante ale originalului, ce au pastrat denumirea, sau nu. Eu pentru a nu crea confuzii am sa numesc streamerul meu Anonimus SG, ca fiind o varianta cu detalii inspirate din Silver Grey.

1

Aici va prezint o musca artificiala „Mixed Wing” legata de Mikael Frodin din Suedia, ce respecta reteta extrasa din cartea scrisa de un alt guru al mustelor artificiale clasice de somon George M. Kelson. Mikael a scris o carte despre clasicele de somon.

5

Nu am sa insist cu istoria acestei clasice, dar “va spun celor ce vor sa auda” ca streamerele avand corpuri argintii sant excelente in ape limpezi. Acum ca ele se numesc Silver Grey, Silver Doctor, Anonimus Silver, … sau mai stiu eu cum, nu are importanta. Un streamer avand corp argintiu nu ar trebui sa lipseasca din penarul tuturor pescarilor la musca artificiala. Eu prefer ca pentru ape foarte curate sa leg si aripi mai discrete. Maro deschis sau grizzly. Dar sigur ca am legat si variante care aveau aripi de un ton mai inchis de maro. Avatii le lovesc hotarat si clenii le tin isonul si ei din cand in cand. Asa ca fara o varianta de … Silver, nu ar trebui sa plece la pescuit nici un pescar serios la musca artificiala.

9

Sper sa trec cu bine si aceasta perioada de prohibitie, fara sa intru in conflict cu legea si cei ce se fac din cand in cand ca o aplica. De cum vizibilitatea va creste in apa Muresului si voi fi prezent pe apa.

La inceput de iunie la sediul administrativ al Parcului Natural Lunca Muresului din padurea Ceala de langa aeroportul din Arad, sabatorim Zilele Parcului. Cu aceasta ocazie zboara pe Mures si rusaliile. Va astept pe toti doritorii la o discutie si eventual la un pescuit cu imitatii uscate ale rusaliilor.

8

Dar pana atunci, de 1 mai, va astept pe la Arad sa ne inmuiem firele plutitoare in apa Muresului. Primim derogare de la prohibitie de la ranger-ii Parcului. Dar nu veniti prea multi ca nu avem prea multe locuri de cazare la sediul Parcului. (informatii gasiti la www.luncamuresului.ro ) Cine vine se va pricopsi si cu niscaiva streamere.

10

Flyfishing, Flytying

About the author

Privesc obsesiv la tot ce misca in ecosistemul unui rau. Ochii mi se umplu de lacrimi, la fiecare reintalnire cu Regina Nordului. Toxicoman irecuperabil, ma droghez cu doze cosiderabile de fly fishing zilnic. Nu stiu tot si nici nu ma intereseaza sa stiu. Dar un lucru il stiu cu siguranta, ca nimic pe lume nu poate fi mai divin, decat o apa turcoaz, un bat de doua maini, un fir WF lansat transversal pe rau, un forfac Int., o musca conceputa si legata de mine la capatul forfacului si asteptarea/speranta/visul ce ma acapareaza, ca un pastrav de mare sa se lase ademenit. Iar daca mai am si un prieten de suflet cu mine in jurul focului de tabara, gandul mi se indreapta spre Dumnezeu si-i multumesc.

2 Responses to “Doua luni de prohibitie?”

  1. Petru says:

    Pentru cei ce cunosc norvegiana, … sau sant incantati de frumusetea mustelor legate de Erling Olsen va atasez aici si un link in care se vorbeste de ultima lui carte http://fluefiske.net/inspirasjonsbok-fra-olsen/

Leave a Reply