Cu maceta și linia galbenă

28 Aug, 2012 |

Am jurat că nu mă mai duc pe Someșul Cald în coada lacului Tarnița. Motivele sunt nenumărate dar cele mai puternice țin de fauna ce mișună pe acolo, cu gratare și muzică buna (nu cred că se poate scrie un articol legat de natură fără să-i menționezi pe ăștia. #@*&!). Așa că mai sus cu 5km, unde se termină drumul (la propriu), este o poiana curată și de acolo începe defileul Someșului Cald.

Nu aș fi crezut să fie atât de frumos. Nu-s eu prea umblat pe râurile de munte, dar nicăieri pe unde am fost nu am văzut atîta puiet care să bântuie prin apă, tot timpul prezent pe lângă muscă. Muscăritul în aceea zonă face o maceta la fel de utila ca o lansetă. La prima agățare în copac, pe aceeași creangă mai erau 2 monturi de plută cu tot cu momeală în stare destul de proaspătă. Pe parcursul zilei mai dai de câte un plutaș, doi sau chiar trei, de cate unul cu plumbișor pe sub bolovani, fiecare cum se pricepe mai bine.
In rest, totul merge ca uns. Peștii se ridică la muscă, apa rece te racorește iar peisajul care este tot mai salbatic pe masură ce pătrunzi în defileu te face să te gândești tot mai profund la vacile dispărute din sat. Ca de obicei, muștele făcute de Romi nu mint. Scot pește din piatră seacă!

Singurul clean pacalit

Cel mai prezent peste este lipanul. Într-un loc în care vedeam cel puțin doi pești în curent, aveam o poziție extrem de dificilă și la două prezentări din trei musca era târâtă pe apa în mod nefiresc. Dar la fiecare prezentare corectă aveam o ridicare. Păstravul este și el prezent și nu dezamăgeste pescarul. În special pe cei ce dau cu momeală naturală. Și bineînțeles fratele nostru cleanul care se lasă greu păcălit pe ape așa mici. Pe unu, însă, tot l-am făcut.
Și ca să nu dezamagesc pe fanii Monstrului din Loch Ness, am să prezint o arătare de care nu știam că există. Până acum am crezut că știu toate viețuitoarele vertebrate din apele în care pescuiesc, oricat ar fi de ciudate, dar asta întrece orice măsură. Se numește ciclostom (cyclostome) și din câte am vazut hobby-ul lui este să sperie de moarte puietul.

Ciclostom

La cea mai mică urmă de sânge sau intestine de pește încep să apară de sub pietre.
Acum că m-am dat de gol trebuie să marturisesc că a fost bun pastravul prăjit în țepușe la foc mic.
Chiar daca nu a fost nici un pește cât piciorul, am plecat de acolo extrem de mulțumit și cu destule amintiri care să mă hrănească până în weekendul urmator, cand sper să ajung din nou acolo. Vorba aia: “Unde-am greșit!?”

 

Flyfishing

About the author

Singur cum umblam atunci pe Somes, auzeam ce vorbesc aia de pe partea cealalta. Si la un moment dat aud pe unu zicand: “Uite ma pe ala, ca da la pastrav!” M-am gandit “Uite ma ce face bautura din om” si abia pe urma mi-a cazut fisa. Am dat vegetatia la o parte sa pot vedea in josul apei si acolo era Romi bagat in mijlocul Somesului.

34 Responses to “Cu maceta și linia galbenă”

 1. gabie says:

  Superb.
  Am vazut pe Riul Mare ( care iese din lacul Gura Apei)ciclostom. Se mai numesc si chiscari.

  • Codrut says:

   Mda, de chiscari stiu si eu, e drept din auzite, nu imi aduc aminte sa fi dat de ei pe undeva.

 2. Ghenadie says:

  bravo barbate… da galbeneatza de bota tot imi scoate ochii

 3. Leba says:

  Foarte frumos!
  Sper doar sa dureze cat mai mult asemenea zone paradisiace.

 4. Ghenadie says:

  Remiiii, da ce faceai cu musca in copaci? sau era motz de caciula si dadeai dupa pisici? 🙂
  bre, chiar ai halit lipanu?

  PS imi place, acu fara gargara

 5. romulus says:

  dupa munca si rasplata, a iesit frumos.

 6. remus says:

  Ce nu am zis in articol e ca sunetul e cel original. Ala cu acordeonul a fost cu mine tot timpul. Eu altfel nu pot urca pe rauri. Si in plus de asta daca vine ursu , vesta si batul sunt mai usoare ca un acordeon

 7. gabie says:

  Da dar Ocii Ciornaie se aude putin modificat in apa, sub forma:
  ” In apa patru ochi luceste’
  Ce sa este oare?
  E ochii la doi peste”

  • Ghenadie says:

   nea Gabie, nu ai dreptate, la Remus se aude asa :

   ” pe fundu’ unui rau,
   vreo 4 ochi luceste.
   Ce sa este oare?
   este 4 linguri…ca au trecut dracii de spiningisti ” 🙂

 8. Petru says:

  @ Ghenadie – la un moment dat in istoria Fly-fishingului toate “botele” erau galbene! De acolo vine si inspiratia pentru acest Yelowline. Inclusiv actiunea este inspirata de suratele lemnoase.

  @Remus & Codrut – montajul si filmuletul sunt “super”! 🙂
  Dar nu zici nimic de mustele ce pacaleau lipanii. 🙁

 9. romulus says:

  Asa petru bine zici s-a zgarcit la o poza cu musca. Poate producatorii o sa rezolve aceasta problema.

  Adevarul este ca tot ceea ce se vede peste prins si altii, au fost
  luati la un Red Tag varianta cu aripi, o musca care de 500 ani (sper sa nu gresesc) isi face treaba si care din pacate de cele mai multe ori lipseste din penarul de uscate al muscarului.

 10. Leba says:

  Gabie, sunt dar daca ti le zic va trebui sa te ucid.
  Si fiindca ej simpatic, n-am s-o fac. 😛
  Frumos siteul.

 11. gabie says:

  ba ghenadie, asta e primul moldovean care a aflat de cast.
  vorba cintecului : ” a ajuns castu’n moldova” .

 12. Bogdan says:

  Numai amintiri frumoase am de pe Somesul Cald. Contemplam acu cateva luni cum mai e Somesul Cald nu am mai fost de cel putin 14 ani. La anul cand revin in Romania sa imi vad familia ma duc iarasi sus.
  Aveam niste locuri foarte frumoase cum coboram pe la coada Mariselului prin padure direct pe Somes. La dalboaca ii ziceam lol 🙂 Nici nu stiu sincer sa fiu ce anume merge la pastravi nostri dar o sa ma documentez. De cand am ajuns in California m-am apucat si eu de muscarit (2 ani) si imi place fenomenal de tare.

 13. remus says:

  Pai tot ce vezi in film e prins la RedTag. Daca ai nevoie de ceva cand te intorci gasesti mailurile noastre la contact, cred.

Leave a Reply