Cosaşul – Grasshopper – Heuschrecke – Szocske

03 Jul, 2012 |


Cosaşul, o insectă terestră ce poate face deliciul peştilor de la începutul lunii iulie până spre sfârsitul toamnei. După parerea mea in această perioada este cea mai “prinzatoare” imitaţie de terestră, preferată atat de clean , căt şi de păstrav.

Aceste terestre, atăt de greu de prins prin iarbă, ajunse in apa, devin imobilizate in pelicula ei. Pajiştile de langă rau  sunt un bun indiciu pentru a folosi aceste artificiale, cele ce imită cosaşul. Fară doar si poate, dacă ar fi sa aleg in plină vara dintr-o cutie de muşte o artificială, sigur as alege un cosaş.
Modele sunt multe. Eu personal folosesc modelul din imagine facut pe carlige mari, pluteşte foarte bine si este vizibil la distantă mare. Fiind o musca mare imi permit o selectie si nu ma mai incurc cu clean sau păstrav mic.

– cărlig Varivas 2500V # 10-8
– aţă de montaj maro
– fund foam galben si lână roşie
– corpul dubbing pt uscate verde, maro, galben, gri ; cerclat cu pana de cocos maro
-aripă peste corp din pană de fazan
– picioruşe din barbule de fazan inodate 4-5 fire
– capul din păr de caprior culoare naturală, câteva fire netunse lăsate pe spate

Flytying

About the author

M-am născut lângă un tată blinkerist, am crescut pe malul Someșului, și m-am maturizat cu pescuitul la muscă, activitate care mi-a adus o mulțime de prieteni de suflet .

13 Responses to “Cosaşul – Grasshopper – Heuschrecke – Szocske”

 1. Codrut says:

  Așa arată un campion. Cosașul hemoroidal cu victime de peste 40 cm, pe lac.

 2. Petru says:

  O filozofie cu care si eu sunt de acord 100%. ” Fiind o musca mare imi permit o selectie si nu ma mai incurc cu clean sau păstrav mic.” Doar toamna sau in cazuri speciale si exculsive, …. pesti mari devin selectivi la chestii marunte. Nu are sens sa dai cu “micro” musculite pe carlige de nici nu poti sa le legi pe marginea raului, cand mai ales esti constient de stresul pe care il provoci pestilor agatandui. #8-10 in mod special pentru pastrav sunt dimensiuni ce selecteaza fara discutie “banda” de fraieri marunti ce sar la musca ce le trece prin conul vizual. Este suficient si “distractiv” sa vezi atacul. Mai ales in cazul cleanului chiar si un carlig de #6 in varianta cu tija scurta poate fi o dimensiune ce nu ar trebui ocolita. Mai bine mai rar decat des si cu rani ce de multe ori in ape calde de vara, pot provoca rani fatale. Nu o data a trebuit sa sacrific pestii ce au inghitit muste de #12-18, carligul fiind infipt in zona sensibila si puternic vascularizata a branhiilor. (provocand sangerari fatale) O apa de ses si de deal cu temp. de vara de ca 20-22 de grade, mai are un continut de oxigen liber de doar 10-15%. In aceste conditii sa dai drumul unui peste ranit si sangerand, este mai bine de 75% din cazuri, o condamnare la moarte. Asa ca pescuiti cu muste “mari”. 🙂 … ca doar si asa “barosanii” va dau satisfactia unei lupte fizice ce se va intiparii pe veci in memoria voastra.

 3. Petru says:

  … si asta a stat atarnata pe forfagul meu. Erau calare pe ea de cum atingea apa. 🙂

 4. remus says:

  o victima facuta de cosasul facut de Romi saptama trecuta

  http://www.youtube.com/watch?v=p5AA3fD3nUI&feature=g-upl

 5. Silu says:

  “atăt de greu de prins prin iarbă” Aici am ras bine! 🙂 Normal, daca esti beat! 🙂

 6. Czako Gabriel says:

  In ce zona esti aici ?:)

 7. Remus says:

  Un pic mai jos de unde se varsa Ariesul in Mures

 8. muskmd says:

  uh uh cum ar spune talpa iute :))) …. domle buna musca dar linia galbena as zice ca e responsabila pt numarul mare de ratari ….. oricum senzationala devine musca dupa ce se uda 😀 ….pleoscaia mai bine si suplimentar pt cine are rabdare , face ravagii pescuita ca uda, sau mai precis , ca muddler 😉 .

  Cele bune de pe Siret 🙂

 9. Remus says:

  iti faci pacate daca te legi de batul meu … 🙂

  Cum merge treaba pe Siret?

 10. muskmd says:

  :))) pe siret treaba merge la vale. apa murdara, nu suficient de multa totusi. semne bune anul n-are.
  baltile partial dezghetate, activitate zero sub o ploaie mocaneasca. visam la grade. cu plus si mai multe 😀
  legam mult si nu e loc in cutii . dar iese soarele si in Moldova noastra, la un moment dat 😀

 11. romi says:

  multumim

Leave a Reply