Carabusul

18 May, 2013 |

“Clean la carabus! Clean la Carabus! Clean la Carabus!” asa-mi suna capul de cand sunt mic. Nici vorba de asa ceva pe vremea cand prohibitia era pe zone si nu pe specii de peste. Erau unii  (am vazut cu ochii mei) care-i tineau in frigider pana se ridica interdictia. Eu nu m-am numarat printre ei. Anii au trecut si eu am uitat de treaba asta. 

De vreo doi ani mi-au revenit vocile “Clean la carabus!” asa ca l-am rugat pe Romi sa faca un prototip. A stat si ala in cutia mea de muste pana acuma  fara sa-l folosesc. Recunosc ca sunt slab si fara vointa. Am cedat vocilor. Ajuns la Dej mi-am abandonat copilul la mama, m-am intalnit cu Romi si am fugit pe una din vaile ce se varsa in Somes.

Acolo plin de clean si scobar. Clenii muscareau ca apucatii la suprafata iar scobarii “pasteau” de pe pietre, lucind in soare cate 3-4 odata. Pun carabusul si-i dau “sa merge”. Dezamagire totala. In afara de niste disperati care sareau pe el in momentul cand atingea apa, nimic. Se plimbau indiferenti pe sub el. Recunosc ca nici ei nu erau prea rasariti, dar totusi asteptam si cate o ciupitura din mers. Nimic.

Totul s-a lamurit cand s-a ridicat primul mai rasarit si mai hotarat. Marimea carabusului (varianta de iunie, in cazul asta, adica ala mai mic) legat pe carlig de 10 il face sa fie o musca extrem de selectiva. Se pare ca pestii stiu ce-i peste puterile lor. Cei mici o ignora pentru ca sunt incapabili sa inghita asa ceva.

Intr-un pool intotdeuna este unul mai destept care sare pe tot ce pica in apa, indiferent de marime. Se pare ca astfel de comportament e semnalul pentru clenii mai mari de la fund (daca sunt). Testul adevarului l-am facut cu un carabus de mai (varianta mare), viu, aruncat pe oglinda apei. Ajuns pe apa imediat a fost atacat de unu sau doi clenuti si pe urma abandonat. Si cand credeam ca nu-i nici un parinte acasa si carabusul urma sa scape pentru ca urma un prag, a aparut batranul locului sau unul dintre batranii locului estimat la vreo 35 cm: trei sau patru incercari i-au trebuit pana sa-l inhate. Spectacolul a fost frumos si plin de invataminte.

GOPR0093.MP4

O alta intamplare ce a facut sa creasca carabusul in ochii mei, pe care am si reusit sa o filmez, s-a soldat cu capturarea unui exemplar frumos. La un moment dat, chiar in timp ce lansam in fata mea au aparut ca din pamant, in apa de 30 cm, 2 cleni frumosi. Mi-am rupt lansarea la jumate si carabusul a cazut exact intre ei. Primul a incercat sa-l ia dar cred ca m-a vazut si a fugit. Celalat s-a speriat si el si a vrut sa fuga, dar, S-A INTORS SI A LUAT CARABUSUL! Sincer sa fiu, din cauza adrenalinei, eu nu mai tin minte exact cum s-au desfasurat evenimentele dar in film se vede totul destul de clar.

In final am reusit sa linistesc vocile si sa ma racoresc. Concluzia acestei aventuri: carabusul trebuie scos din cutia de muste si pus in cutia catifelata a unui inel de logodna si purtat in vesta, la piept, langa inima.

 

P.S.: Urmarind evolutia carabusului cazut in apa, m-am pus de acord cu Romi ca am putea ajuta insectele cu niste sfaturi. Aici sunt sintetizate cateva :

– incearca, la impactul cu apa, sa nu pleoscai

– odata ajuns pe oglinda apei stai cat se poate de nemiscat, nu te trada!

– incearca sa iei o pozitie cat mai nefiresca, pe spate daca se poate , sa arati cat mai artificial posibil

– incearca sa agati si sa tragi dupa tine un pai sau un fir de iarba sau orice poate aduce a forfac

– incearca sa faci tot posibilul sa-ti franezi curgerea sau sa o accelerezi. Important e sa ai o viteza diferita decat a curentului

– e foarte importanta perioda in care ai cazut in apa: daca e la inceputul eclozarii incearca sa pari mort, iar daca e la sfarsitul eclozarii incerca sa pari viu

– si sa nu zici niciodata HOP! pana nu treci tooooaata bulboana, surprizele pot fi chiar la capat

In mare cam asta e. Dar de cate ori ai ocazia sa vezi un muscar pe apa nu-l ignora. Priveste-l cu luare-aminte si invata din greselile lui. E singurul de la care poti invata tehnici de supravietuire.

Flyfishing, Flytying

About the author

Singur cum umblam atunci pe Somes, auzeam ce vorbesc aia de pe partea cealalta. Si la un moment dat aud pe unu zicand: “Uite ma pe ala, ca da la pastrav!” M-am gandit “Uite ma ce face bautura din om” si abia pe urma mi-a cazut fisa. Am dat vegetatia la o parte sa pot vedea in josul apei si acolo era Romi bagat in mijlocul Somesului.

8 Responses to “Carabusul”

 1. claudiu says:

  bun Tic!

 2. Petru says:

  Faini clenii prinsi de un carabus “novice”. 🙂

 3. gabie says:

  Excelent, superb filmuletul.

 4. Codrut says:

  Ce dans, câtă artă!. Fain. Incerc sa-mi aduc aminte de zona desi negura vremurilor mi-a sters eprom-ul de tot.

 5. Remus says:

  Se schimba locurile de la an la an. Vine o viitura si redecoreaza tot. Anu trecut nu a mai curs apa deloc pe aci. Ce sa mai vorbim de pesti … Dar in fiecare an urca din Somes si-si fac treaba. Iar din toamna pana in primavara e pustiu. Valea asta e o apa foarte frumoasa si plina de potential. Momentan e spalatorie auto si loc de depozitare a molozului.

 6. Marius Stanescu says:

  Superba filmarea, ai prins niste cleni foarte frumosi , adevarul ca valea este una dintr-e cele mai frumoase din zona … Sane vedem pe apa 😉

 7. Paul Rus says:

  Bravo Remusica, vad ca esti constant si te tii de treaba – foarte frumos articolul.

Leave a Reply