Avatul din poveste și fly fishing-ul tânăr

19 Aug, 2012 |

Locul ales împreună cu Remus pentru partida de pescuit la avat de săptamâna trecută a fost barajul de la Mica, aflat pe Someșul Mare în dreptul localității Mica. Pe amândoi ne leagă multe amintiri de acest loc de pescuit încă din anii copilăriei. Prezenți pe malul apei la 6 dimineața, am fost întâmpinați de bătăile avaților, ceea ce a pus mari speranțe în ziua ce abia începuse.

Apa încă nu prea curată, dar cu o limpezime mai bună decât saptamana trecută, a facut ca streamerele să se vadă mai bine, un plus de atractivitate pe langa vibratiile usoare care le produc in apa. Am urmarit un loc unde bataile unui avat se succedeau la cateva minute intr-un repezis dupa niste bolovani mari, scufundati. Dupa cateva lanseuri a urmat atacul pe streamer, trecuse doar o jumatate de ora de cand intrasem in apa si deja aveam material pentru articol. Dar cateodata experienta pestelui depaseste experienta pescarului, el in a scapa, noi in al prinde. Totodata mai adevarat sau mai neadevarat (o minciuna babana) pestele scapat este cel mai mare. Propozitia ,, Am scapat un peste mare” o auzim foarte des de la pescarul ,,pagubit”. Intepat avatul a sarit din apa si a inceput sa-si etaleze ,,talentul” de a scapa. Stim cu toti ca lupta cu un avat este decisa in primul minut de lupta, cand cu toate puterile incearca sa scape, dupa care intensitatea luptei scade dramatic. Asa a fost si acum, bota de clasa 9 si experienta mea nu au putut stapani pornirile avatului si intr-un final, eu, pagubitul, am ramas numai cu placerea de a avea in bota un exemplar cum rar intalnesc. Am lasat batul jos, cu varful in apa si am plecat capul in fata lui, a meritat. Sigur ca pana la urma am avut posibilitatea sa fotografiez cateva exemplare de avat de pe Somesul Mare de sub baraj.

Pe langa pescuitul alaturi de Remus si atacurile de avati pe streamer, ziua de pescuit mi-a fost umpluta de prezenta langa mine a unui muscar tanar de 14 ani, Horatiu Noge . Sprijinit in aceasta pasiune de tatal sau Dorin Noge (fotograf profesionist,  www.dorinnoge.com), a reusit in scurt timp rezultate frumoase prinzand clean, pastrav si lipan. Dar cu toata ,,experinta” lui m-a bucurat faptul ca la o bataie de avat pe apa a exclamat ,,Ce peste!”. Uitandu-ma la el, l-am invidiat, e la inceput, euforia si dorinta de a invata amestecata cu copilaria are un efect pe care noi ne pare rau ca l-am pierdut. Cate clipe, ore, zile, ani frumosi o sa-si petreaca pe apa sau legand muste! Toate acestea o sa-si puna amprenta asupra lui ca om. A imbratisat o pasiune si sper sa nu se desparta de ea. Eu am incredere in el iar timpul va fi cel care ne va spune adevarul.

Video: Dorin Noge

Flyfishing

About the author

M-am născut lângă un tată blinkerist, am crescut pe malul Someșului, și m-am maturizat cu pescuitul la muscă, activitate care mi-a adus o mulțime de prieteni de suflet .

6 Responses to “Avatul din poveste și fly fishing-ul tânăr”

 1. Ghenadie says:

  frumos, bravo tatalui si cinste tanarului pescar. El reprezinta speranta noastra in a duce mai departe aceasta pasiune, la un alt nivel si de ce nu, poate vor reusi sa indrepte ce am stricat noi…

 2. romulus says:

  Ai dreptate, e timpul sa ne ocupam de cei tineri. Lor le lasam aceasta pasiune. Pentru mine a fost o onoare sa pescuiesc alaturi de Horatiu, un baietel muscar.

 3. Petru says:

  Exact asta este menirea celor ce deja au ajuns la nivelul superior al pescuitului la musca artificiala: – sa lase mostenire bagajul de cunostinte generatiilor viitoare. Daca dam de la noi, ce avem mai bun, acestor tineri, acestia vor duce mai departe stafeta. Educatia acestora, cu rabdare si perseverenta, va perpetua ceea ce de fapt este important: – respectul fata de natura si valorile reale ale acesteia si a pasiunii pentru pescuitul la musca artificiala, asa cum noi am ajuns sa percepem acest hobby. Este de fapt o filozofie de viata dupa reguli morale mostenite de la strabunii nostri. Iar totul isi are originea in ceea ce noi numim “BUN SIMT”! Este de fapt simplu nu? 🙂

  Poate parea o utopie, sau o mare naivitate, pentru unii. Dar de fapt este esenta in comportamentul fata de natura si tine doar de educatie. Iar efectul stradaniei si rabdarii se va materializa in vesnicia noastra ca mentori. Vom fi mereu prezenti in memoria acelora pe care i-am luat sub aripa noastra.

  Felicitari Romi!

 4. remus says:

  Fain filmat si montat filmul lui Dorin. Cat despre avatul lui Romi … am plans … in rest: avatei unu dupa altul!

 5. remus says:

  nu ma puteam opri din plans. plangeam cu sughituri!

Leave a Reply