Așa cum înțeleg eu pescuitul la muscă

24 May, 2012 |

“Dupa o sută de pești prinși am crezut că știu totul, acum, după o mie, mi-am dat seama că nu știu nimic” spunea un renumit muscar britanic”

Rândurile scrise mai jos nu sunt nicidecum sfaturi sau indicații, nu sunt pentru specialiștii noștri la muscă, sunt pentru cei care într-o bună zi vor dori să pescuiască în acest mod, pentru cei care natura va fi o sursă de inspirație în alegerea muștei din cutie sau pentru atunci când vor sta acasă în fața menghinei de legat.

Avansând din ce în ce mai mult în tainele acestei pasiuni, legătura cu natura s-a strâns și cunoștințele privind comportamentul peștilor, informațiile și observațiile privind ciclul de viață al insectelor m-au ajutat negreșit în reușita unei partide. Și am vrut să cunosc toate aceste amănunte, nu pentru a prinde pești mai mulți ci pentru a-mi răspunde la întrebările de genul “De ce?. De ce mănâncă acum? De ce tocmai acum zboară insectele acestea? De ce comportamentul peștilor este influențat de temperatura apei”, etc.

Sper ca tinerii care încep să pescuiască, o să-și pună în rucsac în primul rând întrebarea “De ce?”. Garantez că totul o să fie mai ușor mai departe pe drumul acestei pasiuni. Apa, natura cu totul, le va da cele mai bune răspunsuri în ceea ce privește alegerea muștei, abordarea apei, ce muscă va trebui legată la momentul potrivit. Puterea de observație va fi un atu puternic în reușita partidelor.

Trebuie să întelegeți că acest stil de pescuit se bazează pe alte principii. Este un stil de pescuit care te face să te ferești să alegi la întâmplare o muscă din cutie, un stil care te face să fii atent la ce zboară în jur, la ce cade pe apă sau la ce iese din apă pentru a se transforma într-o insectă adultă, un stil de pescuit care te face să dai cu piciorul prin iarbă să vezi dacă sar cosașii, să vezi dacă malul are găuri care ascund greieri, un stil care te face să înțelegi că dacă e malul plin de urzici trebuie să dai cu o anumită muscă sau dacă sunt arini pe mal să alegi altceva, un stil care lunile anului înfluențează tipul de muscă pe care îl vei prezenta pe apă. Un stil care te face să privești pânza de păianjen de pe tufe pentru a vedea ce insecte s-au prins pentru a ști apoi ce zboară în zonă sau care după o ploaie zdravănă te va face să te uiți pe bălți căutând insecte înecate folosite mai apoi ca inspirație pentru musca cu care vrei să pescuiești în locul respectiv, un stil care te face să întorci pietre din râu pentru a vedea cu ce nimfe se hrănesc peștii sau să stai cu plasa de insecte în apă și să scurmi cu picioarele fundul râului pentru a identifica insectele sub diferitele stadii ale vieții lor. Singurul stil care te face să-ți examinezi numărul de înmatriculare și bara din față a mașinii pentru a vedea dacă pe drum, spre locul de pescuit, au rămas insecte prinse, tot o sursă de inspirație pentru alegerea muștei prinzătoare din acea zi, un stil care te face să respecți apa, să respecți pescarul de lângă tine și nu în ultimul rând să respecți peștii prinși, să-i protejezi pentru a se întoarce sănătoși în mediul lor iar celor reținuți în limita bunului simț, să le curmi repede suferința.

Dacă veți lăsa acasă această curiozitate benefică riscați să devenii simpli consumatori de echipament de pescuit, bețe, mulinete, fire și muște.

Când ajung pe apă, stau un timp, observ, nu mă reped la cutia de muște, nu am musca legată de fir cu o seară în urmă. Încerc să asociez momentul de pe apă cu o muscă din cutie și mai ales încerc să urmăresc peștele până când am certitudinea că la prima aruncare o să fim legați amândoi de musca din vârful forfacului, fara a brăzda apa cu sute de lanseuri în orb. Am incercat să folosesc și să leg modele de muște inspirate din natură, să păstrez un echilibru între imaginație și realitate fără să-mi asum originalitatea unor modele.

Închei amintind că de-a lungul timpului petrecut pe apă am întâlnit mulți pescari la muscă, care au avut asupra mea influență pozitivă. Sper ca tinerii pescari de acum să gasescă pe apă alți pescari demni de urmat.

Flyfishing

About the author

M-am născut lângă un tată blinkerist, am crescut pe malul Someșului, și m-am maturizat cu pescuitul la muscă, activitate care mi-a adus o mulțime de prieteni de suflet .

9 Responses to “Așa cum înțeleg eu pescuitul la muscă”

 1. Codrut iFish says:

  Fotografia cu legatul mustelor si prietenul Marton e rupere. Ohne Worte. Sarea si piperul spuselor de mai sus.

 2. remus says:

  E buna locatia la domnul Marton dar foarte periculoasa. De acolo ai acces la ambele maluri ale lacului fara barca si ai acces si la rau. Dar pana la apa ai in drum doua birturi greu de ocolit.

 3. Ioana says:

  Dl. Marton?! Un personaj demn de cartile lui Vlad Musatescu. Ptiu, ce povesti ar mai iesi! Cat despre zona, Worterlos bin ich auch…si lacul Colibita si gradina lui don Marton si birturile pre-89 (mai ales la timp de ploaie). Si acum ma paleste zambetul cand ma gandesc la zilele cand am fost aici cu cortul in 2006 – cand, printre alte, am prins la prima lansare un clenisor la gura raului (la spinning insa, nu dadeam inca la fly) si am asteptat peste o ora sa se prajeasca niste cartofi blegi sub streasina care ne ferea de ploaie.
  Romi – multam de randuri!!!
  Stai, ca era sa uit: am gasit un locsor de unde puteti descarca gratuit si legal “De-a puia gaia” a vesnicului pus pe cura de slabire cu dieta personalizata din care nu lipseste “Fasolea bătută, cu ceapă prăjită, înotînd într-un ulei purpuriu, de cîtă boia fusese presărată deasupra. Plus gogoşari! Mari cît nişte pepenuşi. Şi castraveciori! Mititei şi brobonaţi, scăldîndu-se printre mărarul şi căţeii de usturoi din moarea pişcătoare la nas”:
  http://editura.liternet.ro/carte/169/Vlad-Musatescu/De-a-puia-gaia.html

 4. Name says:

  intradevar, FF este in primul rand placerea contactului primar cu natura, cu apa, a observarii si descoperirii a noi si noi metode de apropiere si abordare a stilului de prezentare… frumos si adevarat scris…

 5. romulus says:

  va multumesc ca ati avut rabdarea de a citi aceste randuri, care ascund inauntru lor multe amintiri

 6. Petru says:

  Citatul pe care il dai Romi, il stiu si eu. Dar … cred ca el se referea la pescuitul somonului. Ca este asa, pot si eu sa consemnez la aceasta concluzie. Este si va ramane un subiect de dezbatere in lumea pescarilor cu musca la somon. De ce a luat-o, … care musca, neagra, rosie, galbena, albastra, lunga scurta si chiar nimfe?! Cine stie? … dar tocmai de aceea este pescuitul la musca dupa somon atat de interesant. La alte specii, poti cat de cat sa gasesti o logica. Poti sa “stii” … sa banui, cam ce ar merge. Dar la somon este, cu exceptiile de rigoare, apropae imposibil sa ghicesti. Acelasi rau, acelasi pool, iei un peste la o musca de 3 cm … si dupa tine intra un altul la o musca de 15 cm. 🙂

  • Codrut iFish says:

   Ceea ce a vrut sa spuna este, de fapt, valabil pentru orice gen de pescuit cu naluci, la orice specie. Situatie universal valabila, binecunoscuta, mestecata si documentata de ani de zile de catre toti pescarii cu experienta de la noi. Inveti reguli, apoi inveti ca nu exista reguli. Este un subiect de dezbatere in lumea pescarilor de orice fel, la orice specie.

 7. musk says:

  si nu aia vrem ? un joc la care sa ne chinuim o viata sa aflam regulile… si sa nu reusim ? 🙂
  flyfishingul e o amanta capricioasa….

Leave a Reply