Arțar, oțel și un whisky bun

15 Jan, 2012 |

Islay, Islay, Islay… se tot învartea în cap de parcă aveam un patefon al cărui ac s-a blocat.. ciudat, am început să îi simt gustul și aroma puternică… am înebunit de tot se pare. Ba nu, mai am o șansă de salvare.

Cu pași repezi mă îndrept spre vitrina din sufragerie, acolo e sticla cu licoarea care îmi provocase nebunia, sper temporară. Deschid ușa, auuuuu, mi-am tăiat degetul, în calea mâinii spre sticlă stătea un cuțit, lăsat să i se usuce uleiul pe mâner. Setul de exprimări mai puțin plastice a fost scurt, am luat sticla și vinovatul accidentului apoi m-am întors în bucătărie. Undeva, mai în spate, pe raft trebuia să fie paharele cu gură îngustă, pahare căutate mult, pentru ca de, daca e să o facem, atunci să o facem ca la carte.

Am luat o gură mică, doar cat sa îi savurez gustul, urmat de o aromă inconfundabilă de whisky Laphroaig, ce plăcere… Lăsând aroma sa îmi înece narile,am inceput sa examinez a mia oară bucata de oțel ce îmi provocase durere, nu vorbesc numai de tăietură, ci de întreg procesul de manufacturare al cuțitului. E un D2, o bunătate de oțel, dar despre care nimeni nu îmi spusese cât de greu se lasă prelucrat.

Ceva tot am reușit să scot din el, cu multe mame pomenite și a momentului în care mi-a fost lene să caut mai mult și am decis să mă apuc singur să le fac.

Am mai sorbit o înghițitură și răsucind bucata de oțel în mână am înțeles ceva: există și whisky mai bun și oțeluri mai “trendy”, dar eu totuși rămân la ce îmi place: Laphroaig și D2… a da, gâlma de arțar e și ea în ecuație, un lemn bun folosit la butoaie e determinant pentru gust, la fel un lemn bun folosit la maner îți bucură ochiul și mâna când îl folosești.

Altele

About the author

" Daca job-ul nu te lasa sa pescuiesti, oare ai nevoie de el.."

14 Responses to “Arțar, oțel și un whisky bun”

 1. gabie says:

  Cutitul e fabulos, dar nu inteleg cum poti bea groznicia aia de afumatura. In aceeasi nota , cred ca ti-ar placea si irlandezul Lagavulin , sau Caol Illa.

 2. romulus says:

  salut Ghenadie,data viitoare sper sa fie pe masa pahare pt mine, Gabie si Codrut.

 3. ghenadie says:

  pentru Gabi nu, ca cica e groaznica afumatura 🙂

 4. gabie says:

  Afumatura imi place, dar numai aia de porc. Cea de cereale nu.

 5. Alex says:

  Mai bine lasati deoparte ” afumatura ” aia ca va trimit eu o sticla de palinca din Maramures, ca sa aveti cu ce uda site-ul

 6. codrut says:

  Imi aduc amite de Laphroaig, licoarea cu pricina, primita cadou ages ago, venita in bagajul unui prieten. Trebuie sa te obisnuiesti cu ea. La fel si cu pronuntia numelui.

 7. codrut says:

  Romi, trio-ul horincă/menghină/mal de apa/ este de neinlocuit. E ca la jazz. Toba, contrabasul si pianul.
  Pentru zeama asta trebuie sa învățăm sa legam muște de somon și lanseurile Spey

 8. codrut says:

  @Alex. Să fie primit. Dar voi nu-i spuneați horinca pe acolo?

 9. codrut says:

  @Gabie, berea afumata de la nemți și un cârnat de soi… über alles

 10. Alex says:

  @ Codrut, pentru tine pun si o bucata de carnat. Si dupa aceea putem face ce muste vrei.

  • Codrut iFish says:

   Accept provocarea și mă pot sacrifica dacă livrezi și locurile de lostriță 🙂

 11. Alex says:

  Te astept, oricand esti pregatit, cu conditia ca hainele de fash sunt ale mele.

Leave a Reply