ANONIMUS

04 Sep, 2013 |

Cu mulţi ani în urmă am trimis câteva din muştele legate de mine lui Romi – Romulus Stănescu. (probabil cam 10 ani … că nu i-am contabilizat, dar încerc să ghicesc)
Peştii pe care i-am avut în vedere legându-le au fost clenii şi păstrăvii României.
La una din aceste muşte am folosit fulgi pereche (spate în spate) legaţi ca la o matuka, dar la musca finită nu exista coada atât de tipică acestor muşte deja consacrate. După o discuţie avută recent cu Romi, încet, încet mi-am amintit ce am vrut să obţin cu această muscă.

P8311191_01_iFish

Argint viu

Era pe la mijlocul anilor 90, când în perioada iulie-august a fost o secetă cumplită în Scandinavia. Aceste secete, e drept, mai rare prin Scandinavia, ne scot pe noi pescarii din starea de „like usual”. Cutiile fiind pline de tuburi cu modele ce au aripi de 7-10cm, dresate cu mult material şi viu colorate, sau muşte legate pe cârlige single salmon de 2/0 – 4, ce uneori la pescuitul somonului sau păstravilor migratori pot fi considerate chiar muşte de dimensiuni normale ( luand în considerare ca un Sunray Shadow http://www.theessentialfly.com/user/products/large/salmon-bundle9.jpg poate atinge 15 până la 20 cm lungime … şi la unii fanatici ai acestui model de tub chiar dincolo cu mult de 20 cm), sunt cărate degeaba în cutiile de muşte pe marginea raurilor, doar dacă nu există intentia de a speria peştii. Apele erau la cote de minus în statistica hidrologica, pe multe din râurile pe care urma să le vizitez. Curenţi slabi şi vaduri cu “firicele” de apa şerpuind printre bolovani, făcea ca pescuitul să fie extrem de anevoios. Tot ce era normal să ai prin cutiile de muşte sunt aproape în totalitate inefective. Chiar şi muşte legate pe cârlige 10-12 pot evolua în apă ca nişte crenguţe lipsite de viaţă pe care peştii le ignoră consecvent, dacă nu sunt legate cu materiale moi. În situaţia hidrologică dată, întrebarea nr.1 ce circulă printre pescari este „Ce model de muscă?”, iar reuşitele unora creează mituri despre muşte secrete. Cine intră în posesia unui pont despre o muscă „secretă” îl pastrează cu egoism doar pentru sine si prietenii apropiaţi. Aşa că majoritatea informatiilor care circulau din gură in gură, contineau multă diversiune şi detalii contradictorii.

P9021227_iFish

Anonimus Wet

Nu ştiam ce să mai născocesc în faţa menghinei, să obţin o muscă care să fie legată pe un carlig la dimensiuni rezonabile pentru peştii ce treceau uneori cu mult peste 4-5 kg, cu guri osoase şi mari, adica cârlige cu dimensiuni minime de #8-10, dupa un standard propiu. Părul de diverse provenienţe, sau maraboul, erau mult prea moi făcând chiar şi aceste cârlige mici, să atârne sub aripi. Multe rateuri. Peştii dacă reacţionau, atacau aripa şi cârligul rămânea în afara guri. Carligele mai mici … de ex. #12 erau mult prea mici să se înfigă ca lumea în gurile păstrăvilor şi somonilor de calibrul amintit mai sus. Eu nefolosind cârlige duble şi triple, doar cele simple (mai ales din punct de vedere etic), ajunsesem încet disperat. Înţepam 1-3 peşti pe zi şi nu reuşeam să aduc la mal niciunul.

Cum am reuşit să ajung la această soluţie să nu mă întrebaţi, că nu mai ştiu exact. Ceea ce pot să vă spun însă este că imediat ce am avut asemenea creaţii la capătul forfagurilor, rata atacurilor şi mai ales a peştilor înţepaţi a crescut marcant. Cum am putut să uit de o asemenea solutie reusita? Nu ştiu.

Folosind această tehnică înprumutată de la streamerele matuka, de a lega doi fulgi spate în spate, am ajuns la aceste modele de muşte streamer. Pe cârlige de 6, 8 şi 10 am legat mai multe feluri de fulgi, cu fibre mai lungi sau mai scurte şi în culori naturale diferite. Ce am urmărit a fost să am o aripă ce stă fixată pe intreaga lungime a tijei cârligului şi dă o amprentă cât mai discretă. Atunci a fost reţeta corectă.

P8311193_01_iFish

Ochi in ochi

Romi zice că am reuşit cu această “musculiţă anonimă” să-i dau o muscă extrem de eficace … o muscă “secretă”, chiar şi pentru condiţiile din România. Din câte mi-a relatat (că nu am reuşit nici o dată să avem o discuţie mai detailată asupra reuşitelor lui cu ce numesc azi „Original” … doar discuţii sporadice telefonice şi când ne-am văzut subiectele au fost prea multe să alocăm prea mult timp acestei creaţii) această muscă “originală” legată pe un cârlig streamr # 10 a produs cleni în condiţii când alţii nici măcar nu aveau o atingere la modele mai cunoscute. Mai ales pe apă stătătoare, din câte am îţeles eu de la Romi, a fost un killler. Cei ce au văzuto au interpretato ca fiind o matuka dar … Nu era de fapt!

http://www.flyfisherman.com/2012/01/24/origins-of-the-matuka/#axzz2ccjye4hm

http://www.nzherald.co.nz/recreational-fishing/news/article.cfm?c_id=75&objectid=10780253

Acum aceasta muscă nu mai este secretă. Am decis să facem publică musca noastră. De ce spun “musca noastră”? Deoarece eu am uitat de eforturile în realizarea ei şi dupa doi trei ani ea a dispărut definitiv din cutiile mele. Am pescuit cu alte creaţii şi în lumea mea, din acea vreme, ea a încetat să mai existe până în primăvara asta. În schimb Romi a continuat să pescuiască cu ea şi a devenit una din “armele” lui secrete. Deci în final este un merit comun.

Am căzut de comun acord amândoi ca această muscă să fie botezată cu numele de “Anonimus”.

În mare aceasta musca „proaspătă” legată de mine este identică ca tehnică de legare şi folosire a materialelor cu cea legată pentru Romi acum mai bine de 10 ani. Conţine doua detalii in plus. Cotorul fulgului este extins pana la nivelul curburii carligului streamer de #8 şi are un hackel.

Musca originală am legato cu ribing din tinsel oval. Dar acum am înlocuit tinselul oval cu sârmă subţire. Asta după ce am primit de la Romi ceea ce a rămas din musca pe care am trimiso lui cu 10 ani în urmă. Consider că sârma conferă o mai mare durabilitate, în primul rând, dar şi ca aspect este o înbunătăţire. Ea lasă fibrele de fulg să se aşeze mai uşor în direcţia dorită de mine şi în consecinţă, nu strică aspectul general al produsului finit.

Ce este important de reţinut este (chiar dacă mă repet), că ideea de bază la acest model, este ca musca să fie cât mai uşor dresată, iar fulgul folosit să fie cât mai moale.

P7120926_01_iFish

Anonimus Original

Anonimus Original

Cârlig: – streamer # 8

Aţă: – maro 0/8

Corp: – tinsel plat medium holografic auriu

Ribing: – sârmă argintie 0,1

Aripă: – 2 fulgi de prepeliţă/potârniche spate în spate

Hackel: – maro – moale, în cazul de faţă este prepeliţă, dar poate fi şi de găină de ex.

Inspirat de Anonimus Original am iniţiat realizarea unei SERII de variante (care se înmulţesc cu câte unul, doi, noi membrii în fiecare săptămână), cu care am început să pescuiesc pe apele ce mi-au stat la dispoziţie în primavara aceasta şi în restul verii. Rezultatul este dincolo de aşteptările mele. (vezi şi articolul Pescuind pe ici pe colo)

P8260723_iFish

Muresul la cote minime

Ce am observat eu acum, în conditii de secetă şi râuri la cotă scăzută este ca evoluţia Anonimusului în apă trebuie să fie la o viteză cât mai mare. ( … şi chestiunea asta cu evoluţia rapida a streamerelor în apele “calde” o ştiu de mulţi ani) Acum, porţiunile de râu cu apă mai oxigenată, se găsesc în zonele de râu cu cădere, ce produc şuvoiuri. Peştii sunt atraşi de apa mai oxigentă. Lansările le-am facut la 90 de grade pe curent şi am mărit viteza de evoluţie a streamerului recuperând firul cu hand-twist, sau cu smucituri de 5 cm una după alta fără pauze. Atacul vine furios şi peştii se înţeapă singuri, ori în mijlocul curentului ori când musca “se întoarce” şi se aliniează cu firul în paralele cu malul.

Despre Anonimus Original, mai multe detalii legate de evoluţie în apă si tehnică de pescuit vă poate spune Romi, că el a pescuit mult mai mult decat mine cu această muscă.

Am pregatite 3 Anonimus Original ce le voi trage la sorţi celor ce-mi vor scrie pe adresa de e-mail borealisfly2003 at gmail dot com, transmiţând şi adresa poştală. Tragerea la sorţi va avea loc la 4 săptămâni de la apariţia acestui articol. Mă interesează să vă cunosc opinia despre streamere şi experienţa de a pescui cu ele, dar şi de ce vă doriţi să primiţi un Anonimus Original.

P8311144_iFish

Zori de zi

Asta este povestea despre Anonimus. Nu este o descoperire crucială, ci doar o mică inovaţie-adaptare. Voi prezenta în articolele următoare şi variantele realizate până acum din această serie. Ele vor fi compeltate cu noi interpretări şi aplicaţii pe masura ce timpul î-mi permite să o fac. Dar vă provoc să vă legaţi propriile variante, sau copii şi să ne transmiteţi şi nouă experienţa de a pescui cu ele. Chiar dacă vi se par “imense” pentru păstrăvii din apele româneşti, încercaţile fiindcă în mod sigur vor produce peşte. Eu am prins chiar şi cu variante de matuka de 8-10 cm lungime a fulgilor, legate pe carlige de #6 stremere, păstrăvi de 15-25 cm. Aşa că nu văd de ce Anonimusul să facă exceptie şi să nu fie atacate de păstrăvii din pâraiele României.

Puritanii vor spune că pescuitul la streamer nu este un pescuit adevărat la muscă artificială. Ei uite că eu am curajul să spun contrariul! Este, dar chiar şi la streamere nu este suficient doar să pui musca în apă. Mai trebuie ca şi în cazul uscatelor să şti să pescuieşti. Anonimusul pescuit la momentul potrivit şi cu tehnică adecvată poate fi un killer pentru multe specii de peşti.

P8311201_iFish

Iedera inflorita

Nu uitaţi să eliberaţi mare parte a peştilor prinşi şi mai ales să schimbaţi dimensiunea cârligului în mai mare, dacă interesul celor de tip “degeţel” este mult prea accerbă. (sau pur şi simplu schimbaţi locul) Este păcat să le perforaţi gurile degeaba. Ei nu oferă nici un fel de satisfacţie pescărească dincolo de muşcătură.

Flytying

About the author

Privesc obsesiv la tot ce misca in ecosistemul unui rau. Ochii mi se umplu de lacrimi, la fiecare reintalnire cu Regina Nordului. Toxicoman irecuperabil, ma droghez cu doze cosiderabile de fly fishing zilnic. Nu stiu tot si nici nu ma intereseaza sa stiu. Dar un lucru il stiu cu siguranta, ca nimic pe lume nu poate fi mai divin, decat o apa turcoaz, un bat de doua maini, un fir WF lansat transversal pe rau, un forfac Int., o musca conceputa si legata de mine la capatul forfacului si asteptarea/speranta/visul ce ma acapareaza, ca un pastrav de mare sa se lase ademenit. Iar daca mai am si un prieten de suflet cu mine in jurul focului de tabara, gandul mi se indreapta spre Dumnezeu si-i multumesc.

29 Responses to “ANONIMUS”

 1. Petru Dima says:

  Provocare!

  Cine ştie ce peste este cel din poza având comentariul “ochi în ochi”?
  O fi păstrăv? O fi clean? … sau cu totul altceva?

 2. Remus says:

  E clean curcubeu! 🙂

 3. tudor vreme says:

  Petru frumos articol, il citesc cu placere.
  Cunosc musca (asa ii zicem noi aici ) si e foarte OK, eu am o varianta putin diferita cu rezultate bune tot timpul anului, poate reusesc sa ma adun si sa o share-ui.

 4. romulus says:

  A venit intr-un plic ,acum 10 ani, alaturi de mai multe modele de streamere , nu am cum sa explic clipele de asteptare si emotia cand am deschis plicul, erau muste care veneau dintr-o alta Lume si de la cineva care a avut rabdarea sa ma asculte.
  O musca care am pescuit-o in ape curate , in vai mici, pe lacuri, o musca silentioasa care nu prea a fost refuzata de clean si pastrav, o musca care jucata in suvoaie, trasa pe dupa bolovani a scos la iveala calitatile ei.O musca care are nevoie intradevar de ape curate, Anonimus musca uitata in cutie si ,,resurcitata” de Petru.
  Povestea descrisa in articol este pur adevarata din punctul meu de vedere.
  Tudor, ma bucur ca mai arunci cate un ochi pe articole si sper sa ai putin timp sa postezi modelul de musca, schimburile de experienta sunt benefice intotdeauna.

 5. Petru says:

  Da a prins viata din nou Anonimus si acum stiid ce este dincolo, in zona uitarii, a reanviat si traieste din plin. 🙂
  Face treaba buna pe unde umbla si nu se fereste sai intepe din cand in cand, pe cei ce o “musca de cur”. 😀

 6. romulus says:

  vai de pana ei

 7. Petru says:

  In afara de Remus (care nu se pune si el stie de ce), … ma da nu va inghesuiti sa ghiciti, ce peste este in poza “ochi in ochi”. 🙂

  Va e frica sa nu va faceti de “c…t” :D.
  Este o joaca domnilor … nu o demonstratie, in urma careia eu voi trage concluzia definitorie a caracterului vostru.

  Sau va invatat sistemul actual sa nu ghiciti decat pe bani? 😀

 8. romulus says:

  Petru, sa-mi dai cu biciul si nu stiu, si sa-ti spun drept nu am crezut ca vorbesti serios. .. coregon?

 9. Petru says:

  Peste 4 saptamani de la publicarea articolului voi confirma si raspunsul corect la inrtrebarea mea in legatura cu pestele din poza “ochi in ochi”. 🙂

  Si din nou, … este o “joaca” intre noi, cei ce vizitam regulat iFish.ro.

 10. Codrut says:

  “Este o joaca domnilor … nu o demonstratie, in urma careia eu voi trage concluzia definitorie a caracterului vostru.
  Sau va invatat sistemul actual sa nu ghiciti decat pe bani? ”

  Petru, ma sperii. Sincer.

 11. romulus says:

  ma gandesc ca asa aproape nu am stat cu un peste, habar nu am ce este… oblete?

 12. gabie says:

  mreana :))

 13. romulus says:

  ce mreana frate? .. batca

 14. Petru says:

  “Am pregatite 3 Anonimus Original ce le voi trage la sorţi celor ce-mi vor scrie pe adresa de e-mail borealisfly2003 at gmail dot com, transmiţând şi adresa poştală”

  Pana in prezent nici macar o singura participare. Nici “moca” nu le trebuie cititorilor un Anonimus. Interesant comportamentul.

 15. romulus says:

  ieri seara i-au cam sarit fulgi la anonimus grizly, patru atacuri de avat a incasat, mai rau ca Bute, apa 10grade, curata

 16. Calin says:

  Acu am legat si eu cateva. Pacat ca a cam trecut vara….

 17. musk says:

  bre i fish , voi n-aveti pe undeva ceva de abonat la newsletter? ca uite articolul asta abia acu dau de el , si musca e misto….s-ar putea sa fie o aditie interesanta langa missing link :D.
  dle Dima, salutari din Moldova 😀

  PS dupa obraz m-as arunca si io la curcubeu , desi-i cam palid ….

 18. Hell says:

  Eu zic ca-i avat sau scobar

 19. Paul says:

  E pastrav curcubeu, cred :))

 20. dinu says:

  scobar

 21. George Secareanu says:

  Lipan?
  (i-am vazut doar in poze)

 22. Anonimus variant | viata in imagini says:

  […] Inspirat de originalul Anonimus. […]

 23. Anonimus variant | viata in imagini says:

  […] Originalul este aici: Anoniomus. […]

Leave a Reply