Anonimus Silver

15 Jan, 2014 |

Una din muştele cu care am avut succes la pescuitul somonului in apele Scandinaviei este bine cunoscuta Silver RAT. Mai ales legata pe carlige mici de # 6-8 din cele ce există în gama mai tuturor producătorilor de cârlige sub denumirea de „salmo”.

După cum ştiţi din articolele mele anterioare, „uneori”, chiar şi în Scandinavia este secetă. Când râurile erau la niveluri de secetă, cu ape limpezi de tipul „apă plată”, Silver RAT era pentru mine MUSCA, fără de care nu concepeam să-mi pierd vremea pe malul unui râu. Cu ea legată la capătul unui forfag subţire (pentru pescuitul somonului) de 0,20, fluorcarbon, aveam şanse de reuşită mai ales în zilele însorite.

O varianta legata pe carlig # 2 streamer

În România, atunci când mi s-a ivit ocazia să pescuiesc în râuri „curate” de munte, având în cutie câteva Silver RAT, atât în varianta ei originală, dar mai ales variantele legate cu hackelul cu fibră lungă, le-am prezentat şi nu am fost mirat de loc când am simţit primele dovezi a interesului ce l-au provocat. Aceste muşte cu hackel lung, sînt inspirate de clasicele muşte Spey pentru somon. În ape limpezi şi domoale, pulsaţia pe care o realizează aceste fibre lungi, fac diferenţa de la o muscă pe care doar o înveţi să înoate şi cea care are efectul acela de atracţie irezistibilă pentru salmonide, dar nu numai. Am constatat că şi cleanului îi place unduirea unui hackel lung şi sensibil, în curenţi anemici din bulboane adânci, sau porţiuni de râu lent. Nu sînt singurul ce crede în muşte moi şi pulsatorii. De ex. Marian, un nou prieten câştigat în răposatul an 2013, pescuişte vara pe Olt doar cu muşte ce conţin materiale extrem de moi, cu un procentaj, zic eu, foarte bun de reuşită. Mai mereu, cu o rabdare de invidiat, loveşte exemplare de clean a caror dimensiune pentru mulţi dintre pescarii români sunt doar vise.

Aşa că dragi prieteni, pentru noul sezon legaţi câteva Anonimusuri Silver ce pot fi ca cele prezentate de mine aici.

Anonimus – Silver ( inspirat de Silver RAT)

Anonimus Silver

Cârlig: # 2-10 streamer sau # 8 salmon Low Watter
But: Tinsel plat argintiu holografic şi floss portocaliu

Coadă:

Fibre din coada de păun, cele ce le numim „sabie/iatagan”

Corp: Tinsel argintiu holografic

Hackel pe corp

Grizzly jumătate de fulg de găină sau fulg de cocoş cu fibră lungă

Aripa: Fulg de găină grizzly, sau bibilică
Cerclaj: Sârmă argintie
Hackel: Fulg cu fibră lungă de cocoş şi bibilică sau găină
Cap: Aţă roşie (… neagră merge şi ea)

O alta varianta legata pe carlig #8 si hackel pe corp

Flytying

About the author

Privesc obsesiv la tot ce misca in ecosistemul unui rau. Ochii mi se umplu de lacrimi, la fiecare reintalnire cu Regina Nordului. Toxicoman irecuperabil, ma droghez cu doze cosiderabile de fly fishing zilnic. Nu stiu tot si nici nu ma intereseaza sa stiu. Dar un lucru il stiu cu siguranta, ca nimic pe lume nu poate fi mai divin, decat o apa turcoaz, un bat de doua maini, un fir WF lansat transversal pe rau, un forfac Int., o musca conceputa si legata de mine la capatul forfacului si asteptarea/speranta/visul ce ma acapareaza, ca un pastrav de mare sa se lase ademenit. Iar daca mai am si un prieten de suflet cu mine in jurul focului de tabara, gandul mi se indreapta spre Dumnezeu si-i multumesc.

5 Responses to “Anonimus Silver”

 1. Calin says:

  Interesanta! Avatii cum au raspuns la ea?

 2. Hell says:

  Tot ce pot sa va spun, astora care nu au vrut seria anonimus……fratilor, ati pierdut big time!
  Respecte dl. Petru pentru ele! o adevarata sursa de inspiratie!

 3. Petru says:

  @ Calin – avatii? fac ce stiu si-i stim ca fac. uneori ataca brutal, iar alte ori ne ignora, consumandune si ultima picatura de rabdare. cu alte cuvinte “Silver RAT / Anonimus Silver nu este musca minune“, care prinde orice, oricand si oriunde :), dar daca vei avea rabdarea sa o legi in cateva variante si dimensiuni de carlig, in ceea ce in interpretarea mea, numesc Anonimus Silver, la vara vei fi cu siguranta placut impresionat de versatilitatea acestora. trebuie pescuite pentru a le descoperii eficacitatea.
  Eu nu am iesit de cel putin 15 ani la pescuit pe orice apa curgatoare din Europa, fara sa am in penar o varianta, doua sau originalul Silver RAT sau ceea ce acum numesc Anonimus Silver.
  Din punctul de vedere al ochiului de legator, mie mi se par deosebit de “elegante” prin simplitate, relativ usor de legat si cu mici adaosuri sau inlocuirea unor materiale din reteta originalului, poti creea propriile variante. Nu am nici cea mai mica retinere sa va recomand tuturor sa va complectati penarele cu originalul sau variantele mele Anonimus Silver.

  @ hell – inexplicabil comportamentul din vara/toamna lui 2013, a celor ce citesc randurile scrise pe aici. sa fie de gratis si sa nu apara nici macar o singura cerere? 🙂 … dar fi sigur ca prietenii le-au multumit.

 4. Calin says:

  Multumesc pentru raspuns. O sa leg cateva pentru Timis pentru zilele in care am nevoie de “altceva” in trusa.

  • Petru says:

   incearca si cateva anonimus original, … si o sa mai urmeze si alte cateva din variantele cu care am pescuit anul trecut si am avut rezultate bune.

   daca ai material pentru aripa si hackel, poti varia culoarea corpului cu de ex.: – silver/negru (50/50 – spate silver, fata negru), negru cu un spot orange (rasfoieste pe aici si vei gasi articolul cu un ex.), fibra de paun, … samd

Leave a Reply