Anatomia unei răngi

17 Jul, 2012 |

Prin aprilie am fost pus in fata unei dileme – aveam nevoie de o lanseta dintr-o bucata, de minim 7 picioare, rapida, facuta dintr-un grafit foarte senzitiv si care sa nu gafaie deloc cu un jig de 60g . Oferta de blankuri pe acest segment este destul de limitata – initial m-am orientat catre 2 tipuri de blankuri – Mag Bass si Flipping.

Lansetele de Flipping au fost concepute pentru un pescuit de tip „Heavy Cover”, deci sunt f puternice, dar datorita stilului de aruncat botezat de americani „flipping”, elasticitatea varfului este esentiala pentru un lanseu de succes – astfel blankurile de flipping sunt mai moderate.
Lansetele Mag Bass nu au o aplicatie exacta – ele fiind recomandate si la reactive si pentru pescuitul cu nalucile soft. Sunt lansete puternice, dar sunt puternice in ultimele doua treimi, cele de 1.5oz-2oz avand varfuri destul de fine. Este destul de greu sa creezi o lanseta de 2oz cu o actiune rapida deoarece blankul trebuie sa cedeze progresiv puterea pt a lansa o asemenea ghiulea.

Blankurile la care m-am oprit in final au fost: Phenix K2 de 2oz TX-736H-C, NFC Mag Bass de 2oz MB 809-1 (HM) si St Croix SC5 de 1.5oz LEC70HF . K2-ul este un blank relativ nou, caracteristicile sunt fantastice, dar unii spun ca ar fi cam fragil, asa ca momentan am zis pas. NFC-ul este prea lung – o lanseta de 8 picioare dintr-o bucata, teoretic, pune probleme serioase la transport, deci si NFC-ul a cazut.

SC5-ul pe hartie, parea un blank greut fata de altele, dar, cand l-am tinut in mana am fost foarte surprins de puterea lui. Blankul are 1mm de grafit in „carne” pe cotor si 0.6mm la varf, ceea ce il face o adevarata ranga.

Am ales noile inele Fuji K din patru motive:

1. Sunt mai solide decat Y-urile normale, Gabie confirmandu-mi la telefon acest lucru.
2. Cand lansezi un jig de 50g, daca, din greseala se invarte firul pe ultimele inele, sau „cade” pickup-ul, pot aparea consecinte dezastruoase. K-urile rezolva aceasta problema – nu exista incalcitura pe varf care nu se desface dintr-o smucitura.
3. Pescuiesc mult noaptea la jig si prefer lanseurile cu bolta. Firul fiind netensionat, se invarte destul de des de blank.
4. Inelele Fuji K adauga cam 10% lungimii lanseului (masurat empiric de mine)

Am ales configuratia standard, recomandata de Fuji. Aici ar fi mult de discutat, unii ar recomanda noua configuratie NGC, dar aceasta configuratie este recomandata de Fuji pt lansete din clasele de putere L, ML si M, nicidecum XH. Am ales o combinatie SIC Titanium-SIC Gunsmoke. Astfel, primele 5 inele au rama Titanium, ultimele 3 avand rama din otel. Gabie mi-a dat jos vopseaua cenusie dupa ultimele 3, iar eu le-am lustruit suficient de bine incat sa nu se cunoasca vreo diferenta fata de cele Titanium.  Manerul l-am vrut simplu, am ales in acest sens un kit clasic.

Am fost placut surprins de puterea lansetei – nu numai ca „duce” 60g dar arunca ok si jiguri de 3oz, adica vreo 90g(cu tot cu guma). Lanseta este rapida, chiar foarte rapida pentru puterea ei 🙂 Senzitivitatea este arhisuficienta – simt cum da din coada un shad pe apa de 4-5m si de la 50m distanta. Probabil K2-ul este mai senzitiv, dar se face un compromis acolo, iar eu imi cam „abuzez” lansetele.

Singurul lucru care nu-mi place este lacul si vopseaua pe care St Croix se incapataneaza sa o pastreze. „Brand recognition-ul” n-ar trebui sa afecteze performatele unei lansete, mai ales la pretul asta. In departamentul de marketing St Croix nu cred ca sunt pescari. Lacul este extrem de moale, il zgarii si cu unghia daca te chinui un pic, iar culoarea o gasesc cam hidoasa. Multi zic ca un blank SC5 dezbracat de vopsea + lac este mai senzitiv si mai nervos. N-am vrut sa ma complic si am ales sa las lacul + vopseaua pe blank.

Din pacate nu am avut ocazia sa pescuiesc lanseta decat intr-o singura partida prelungita, capturile fiind putine si relativ mici – 3 strapazani pe la 1kg si vreo 5 avati pe la 1.5-2kg.
Revin cu o recenzie dupa niste „mărfuri” mai „îmbrăcate”.

 

Rodbuilding, Spinning

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet

2 Responses to “Anatomia unei răngi”

  1. gabie says:

    e complicat sa te bagi la razuire.
    de cite ori am facut-o nu mi-a iesit cum am dorit. nici mie nu-mi place finishul, in rest super blanc.

  2. carol says:

    daca se poate o poza cu cele 2 tipuri de inele alaturate va rugam 🙂 mai exact unul lustruit alaturi de un titan (nu de alta dar daca tot sunt la capitolul tuning , pe un bat razuit si lustruit parca merg si ceva inele lustruite )
    multumiri anticipate

Leave a Reply